Hasznos tudnivalók a latex festékekről (X)

A felújítási munkák során gyakran napirendre kerül az egyik legfontosabb munkafolyamat, a festés. Ennek az első lépése a megfelelő alapanyagok, azaz festékek kiválasztása, amikor is több szempontot is érdemes figyelembe venni.

Az egyik ilyen szempont nem más, mint az, hogy pontosan milyen helyiség festéséről van szó. Nem mindegy azonban, hogy a hálószobát szeretnénk kifesteni vagy egy “vizes” helyiséget, mint amilyen például a konyha vagy a fürdőszoba.

Ez utóbbiak esetében ugyanis érdemes speciális alapanyagokat használni. Ha még nem tudod, hogy honnan szerezhetnéd be őket, akkor figyelmedbe ajánljuk a Bíborfesték Üzletház beltéri falfestékeit, itt ugyanis többek között a kiváló minőségű latex festékeket is megtalálod.

Kíváncsi vagy, hogy mi mindent érdemes tudni ezekről a termékekről? Akkor a lehető legjobb helyen vagy, ebben az írásunkban ugyanis elmondjuk a legfontosabb tudnivalókat. Először is arról lesz szó, hogy mik is azok a latex festékek, és miért érdemes alkalmazni őket. Utána pedig adunk néhány tippet a felhasználásukhoz is.

Mik azok a latex festékek?

A latex festékek speciális receptúra alapján készülnek annak érdekében, hogy hatékony megoldást nyújthassanak az olyan helyiségek festésekor, mint amilyen a fürdő vagy a konyha. Itt ugyanis veszélyt jelenthet a falakra a víz, ami nemcsak hagyományosan folyékony formában jelenhet meg, hanem például pára vagy gőz formájában is.

Ha a falakba bejut a víz, akkor ott nedvesedést okoz, az pedig kedvez a penészgombák megjelenésének. A penész kialakulása, megjelenése igazi rémálom, hiszen amellett, hogy kellemetlen szagot eredményez a lakásban, más negatív hatásai is vannak.

Miért érdemes használni őket?

A latex festékek egyik legfontosabb tulajdonsága, ami miatt nagy népszerűségnek örvendenek, nem más, mint az, hogy hatékonyan taszítják a vizet. Nemcsak folyékony formában nem engedik át a falon, hanem a gőz, illetve a pára útját is elzárják.

Ha pedig ez még nem lenne elég, nagymértékben növelik a fal pára- és légáteresztő képességét, vagyis hagyják “lélegezni” a falfelületet. Erre szintén nagy szükség van, ha meg szeretnénk akadályozni az átázást, illetve azzal együtt a penészesedést.

Tippek a használatukhoz

Ha egy penészes falat szeretnénk lefesteni, akkor először is alaposan el kell távolítanunk róla a sötét foltokat, amihez célszerű penészlemosót használni. Utána pedig érdemes mélyalapozót, valamint - ha szükséges - folttakaró festéket használni az egységes végeredmény elérése érdekében.

Bízunk benne, hogy ezek után már számodra sem kérdés, hogy miért olyan nagyszerű termékek a latex festékek. Ha ezekkel fested le a falakat, akkor nem kell aggódnod amiatt, hogy a rájuk fröccsenő víz kárt tesz bennük. A különlegességük ugyanis abból ered, hogy a speciális összetételüknek köszönhetően nagymértékben taszítják a vizet, ezzel meggátolva a felület nedvesedését.