A makói polgármester szeretné, ha helyiek dolgoznának az új kínai csomagolóüzemben

A Benepack Hungary Kft. gyárépítése Makón továbbra is a terveknek megfelelően, jó ütemben halad. A 30 milliárd forintos projekt meghaladta a 40%-os készültségi szintet – erről Farkas Éva Erzsébet polgármester számolt be a Rádió 7 Közös Nevező című műsorában, amit a Promenad24 szemlézett.

Az alumínium italdobozokat gyártó üzemhez 25 ezer négyzetméteres gyártócsarnok épül, melynek részterületeit augusztusban már átadják. A gyár jövőre kezdheti meg a termelést, első körben 150, majd 2026-ra 300 munkavállalót foglalkoztatva.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat prioritása, hogy a makói és környékbeli munkavállalókat részesítsék előnyben. „Az utóbbi tíz év legnagyobb eredményének tartom, hogy a munkanélküliséget 10–12 százalékról 3 százalékra csökkentettük” – emelte ki Farkas Éva Erzsébet, hozzátéve, hogy a befektetőktől azt várják el, hogy elsősorban helyi dolgozókat alkalmazzanak.

A gyárépítéssel párhuzamosan folyik a közmű-korszerűsítés és -bővítés is az ipari parkban, a projekthez mintegy 6 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak. Az ipari park közműfejlesztése a Benepack igényeit szolgálja ki, de a cél az is, hogy a területen működő 43 cég számára is fejlesztési lehetőségeket biztosítsanak – tette hozzá a polgármester.

Farkas Éva Erzsébet kiemelte, hogy az önkormányzat komoly energiákat fektet az ipari park fejlesztésébe, mivel ez meghatározó lesz Makó jövője szempontjából. A határ közelében fekvő ipari park logisztikai és gyártóüzemi szempontból kiemelt célterület lehet, és a kormány, Lázár János országgyűlési képviselő és a Nemzeti Befektetési Ügynökség segítségével újabb beruházásokra nyílik lehetőség.

A Benepack Hungary Kft. épülő csomagológyára Makón 2024 júliusában

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder