Nem indul újra Molnár Róbert huszonkét éve regnáló kübekházi polgármester

„Sokfélék vagyunk, sokféleképpen gondolkodunk, de az volt a csodálatos bennünk, hogy a közös többszörös az mindig a falu volt” – mondta Molnár Róbert kübekházi polgármester péntek kora este tartott sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette: polgármesterként sem ő, sem képviselői nem jelöltetik újra magukat.

Molnár, aki csapatával 2002 óta vezeti a falut, felajánlotta, hogy ha szükség lesz tapasztalataikra, örömmel állnak szolgálatára az új polgármesternek és a képviselőtestületnek. Arra kéri a kübekháziakat, hogy válasszanak tisztességes életvitelű, becsületes, emberileg és szakmailag alkalmas olyan új faluvezetőket, akik méltók lehetnek a közbizalomra és arra, hogy tovább folytassák az általuk huszonkét éve megkezdett munkát.

„2002-ben, amikor megválasztottak bennünket, íratlan fogadalmat tettünk, ami úgy szólt, hogy mi mindenkinek a vezetői leszünk. Azoké is, akik szeretnek bennünket, és azoké is, aki nem”

– fogalmazott Molnár, aki szerint így is szolgálták a falut az öt cikluson át.

Molnárék számtalan projektet vittek végig a Szeged agglomerációjához tartozó, ezerötszáz lelkes községben. November óta van bölcsőde, amit közösségi összefogással alakítottak ki, korábban tavaly tavasszal pedig szintén a falu lakóival összefogva építettek konténerházat egy helyi hajléktalannak.

A polgármester egyben a Mindenki Magyarországa Néppárt alelnöke is, a 2022-es kampány során – hasonlóan Botka László szegedi polgármesterhez – határozottan kiállt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszeterelnök-jelölt melett.

Molnár egyébként a magyar–román–szerb hármashatáron fekvő faluban nőtt fel, Wikipédia-oldalán azt írják, már gyerekkorától kezdődően aktívan vett részt a kis falu iskolai életében, majd a közéletében. 1988-tól rendszeresen látogatta a szegedi underground ellenzéki mozgalmakat, majd 1989-től bekapcsolódott az FKGP megyei, majd a helyi munkájába, de volt a Csongrád Megyei Hírlap tudósítója is, 1989-ben megválasztották a párt megyei sajtófőnökévé.

1990-ben ismerkedett meg Torgyán Józseffel, az FKGP akkori pártfőügyész-helyettesével, aki pártelnökké választása esetére felajánlotta részére a párt országos szervezési osztályának vezetését. Molnár időközben a párt főtitkár-helyettese is lett, miközben a szervezési osztály mellett az elnöki protokollt is ő vezette. 1998-ban, 27 évesen képviselője lett az Országgyűlésnek és a Parlament jegyzőjévé is megválasztották.

A frakcióbeli nézeteltérések miatt időközben Molnárt megfosztották a külügyi bizottsági tagságától, majd kizárták mind a frakcióból, mind a pártból, elvesztette jegyzői megbízatását is. Képviselői mandátuma 2002-ben megszűnt, ekkortól lett Kübekháza független polgármestere.

Molnár mindig nagy többséggel nyert: 2002-ben a szavazatok 74%-át, 2006-ban 87%-át, 2010-ben 62%-át, 2014-ben 81%-át tudhatta magáénak, 2019-ben pedig mindenki rá szavazott, nem volt kihívója.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.

Molnár Róbert kübekházi polgármester 2023 októberében

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder