Konténerházat intézett a falu Bélának, az utcára került kübekházi férfinak

Kübekházán közösségi akciót hirdettek Balla Béla, az otthontallanná lett helyi közmunkás felkarolására: a lakosok összefogásban segítették, ki-ki a maga módján, míg az önkormányzat telket biztosított. A közmunkásként dolgozó Béla, hogy ne kerüljön utcára, egy konténerházat kapott a községben, meg sok szorgos kezet, akik folyamatosan dolgoznak, hogy húsvét szombatjára minden a helyére kerüljön.

A Kübekházán élő Balla Béla események szerencsétlen sorozata után vesztette el a tetőt a feje fölül. Balla úr korábban elhunyt édesanyja házában lakott, ám az ingatlan árverésre került, mivel a férfi nem tudta időben megfizetni az édesanyja után maradt adósságokat.

Tiny house a körforgalomban

A közmunkásként dolgozó férfi rövid ideig egy ismerősénél húzta meg magát, amikor onnan is mennie kellett, nem maradt más, csak az utca. Molnár Róbert, a település ellenzéki polgármester és a falu önkormányzata ekkor lépett közbe és fogadták be a férfit először a polgármesteri hivatalba. Később úgy döntöttek, hogy Balla maradék pénzén és a falusiak segítőszándékán intéznek neki otthon. A férfi így kapott egy konténerházat a falu szélén lévő körforgalomnál.

Az árverés és az adósságok okán körülbelül 3,5 millió forinttal kongott a persely, ebből a faluban még egy telket sem tudtak volna venni. Kezdetben arra gondoltak, hogy a szerb határon túl szereznek egy kis házat a hajlék nélkül maradt férfinak, de ez a határátkelő nyitvatartása miatt sok bonyodalmat okozott volna a közlekedésben. A megye határain kívül is érdeklődtek ingatlanok után, de arra sem volt elég a pénz.

„Hirdettünk egy ilyen akciót, hogy összefogás Béláért”

– mesélte a polgármester.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A végleges megoldás egy a faluszéli körforgalom mellé épített konténerház formájában öltött alakot. A telek, amire az építmény került, bár önkormányzati tulajdon, Balla biztosítva lett, hogy amíg csak él – és a jelenlegi testület vezeti a települést – ott nyugalomban lesz. A polgármester a jövőbeli testületek nevében azonban nem mert garanciát vállalni.

Magát a házat, illetve annak berendezését majdnem teljes egészében Balla fizette, amit pedig a 3,5 millió forint nem futott ki, azt a falusiak adták össze neki saját erejükből, például volt, aki függönyt varrt a házba. A tetőszerkezet fa részét ingyen kapták, a munkálatokhoz nélkülözhetetlen szakemberek sem kért pénzt a munkáért, ahogy a festő, a villanyszerelő, a víz és a klíma is díjmentesen lett bekötve, és még a kertet is kollégák, barátok segítették rendbe tenni.

Húsvétra el is készül

A körülbelül három négyzetméteres belsőtér jobb oldalára kerül majd a férfi ágya, illetve a néhány ruhájának elegendő ruhásszekrény. A bal oldalon vizesblokk lesz kis vécével, zuhanykabinnal, vele szemben az aprócska konyha. A hely nem nagy, de a segítség szerint ízlésesen, stílusosan tudják majd elrendezni a dolgokat.

Ottjártunkkor a konyha falát mázolták épp, a divat szerint feketére, kint a tetődeszkák kapták meg az utolsó réteg festéket, a televíziókábel is fixálásra került, és a kertben is sürögtek-forogtak Balla ismerősei, kollégái. Volt, aki a frissen ültetett virágokat és a kis ezüstfenyőt locsolta, mások a kertet ásták, maga a házigazda pedig a telek hátuljában szedte a gyomot.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Miközben körbejártunk, a falu polgármestere elmesélte, hogy a munka nagyjával már szerencsére készen vannak, de szorítja őket a határidő, húsvét szombatján ugyanis vendégeket várnak és bográcsozást terveznek a konténerház átadására.

Rendőr a fővárosban, majd lakatos

Balla Bélának nem sok beleszólása volt szerencsétlen helyzetébe. „Terhelt családi háttérben szocializálódott, terhelt örökség folytán nővére kifizetése és egyéb adósságok után 3,5 millió forintja maradt” – mesélte a polgármester. Életét munkával töltötte, a 70-es évek végén Budapesten volt rendőr, majd főleg lakatosként dolgozott. Köszörült, hegesztett a szegedi gumigyárban, illetve a Magyar Államvasutak szegedi műhelyében is. Amikor onnan tisztázatlan körülmények között távoznia kellett, a munkaügyi hivatalhoz fordult, de elhelyezését nem sikerült megoldani.

Végül a kübekházi önkormányzat alkalmazottja lett mint közmunkás, havi bruttó jövedelme a törvényben előírt bruttó 116 ezer forint, ami 74 ezer forint nettót jelent. Az önkormányzat látja, hogy ez 2023-ban nem igazán sok, rendszeresen osztanak is ételt a közmunkásoknak, hogy csökkentsék a terheket.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A polgármester szerint a körülmények semmiféleképpen sem nevezhetőek kielégítőnek, a kormány a közalkalmazotti fizetésekkel csak „konzerválja a szegénységet”. Úgy tartja, hogy az önkormányzatokat mostoha gyermekként, és nem felkarolni szükséges kistestvérként kezeli a kormány. „Ha partnernek tekintene bennünket a hatalom, kivirágozna ez az ország”.

Kübekháza az elmúlt hetekben gyakran szerepelt a hírekben. Egyike volt azon településeknek, ahol egy tavaly októberi törvénymódosítás okán az egyház ingyen átvette volna az iskolát és az óvodát. A falu esetében ez végül nem történt meg, Kiss-Rigó László püspök és a Szeged–Csanádi egyházmegye végül elállt ezen igényétől.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.