Sportuszodává alakítanának át egy 1898-ban épült hivatalépületet Makón

A makói önkormányzat távlati tervei között szerepel, hogy egy új sportuszoda épüljön a városban, írja a Rádió 7. Farkas Éva Erzsébet, a település fideszes polgármestere azt mondta, még 2019-ben, a Hagymatikum bővítésének tervezésével egy időben született két kormányhatározat, ami a sportuszoda megvalósítását is támogatja.

Ezt azóta sem vonták vissza, és mivel a fürdő területén már nincs hely egy újabb komplexumnak, a szomszédos, egykori Pénzügyi palotát fogják majd átalakítani, kibővíteni a célra.

Farkas a rádiónak azt is elmondta, hogy el is készültek a tervek, amik a fürdő teljes környezetét érintik. A palota fölső szintjén egy sportszállót alakítanának ki, az alsó szintjén lenne maga az 50 méteres medencés uszoda.

Az uszoda egy részét becsúsztatnák a palotában, a másik része pedig az udvarán lenne. Ez a rész sem lenne nyitott, egy áttetsző burát terveztek fölé, hogy a teljes komplexum minden évszakban használható legyen.

Fotó: Google Maps

A Pénzügyi palotát egyébként Cobel Lajos tervezte, 1898-ban épült föl, eredetileg egyemeletes volt, majd a trianoni békeszerződés és Csanád vármegye területveszteségei miatt a hivatal feladatai nagymértékben megnőttek, ezért 1924-ben Zolek Lajos miniszteri tanácsos tervezésében még egy emelet épült rá.

A pénzügyi igazgatóság 1950-ben, Csanád vármegye feldarabolásakor megszűnt. Ezután 1995-ig diákotthonként működött.

Az épületen díszes középrizalit fut végig, amelyet párkányzattagolású attika zár le. A szélső rizalitok armírozottak. A falsávok fejezettel vannak ellátva, az emeleti ablakok kettőződnek. A homlokzat keramittéglával van burkolva, az ablakok fölül íves záródásúak, keramittéglával falazott kerettel vannak ellátva. Az utólag készült szint koronázó-párkánya a rizalitoknál fogazott.

Páger Antal, a város szülötte diákéveiben az épületben lakott, édesapja a pénzügyi-igazgatóságnál volt hivatalsegéd, jegyzi meg a Wikipédia.