Már építik a kínai gyárat Makón, első körben 150 dolgozója lesz

Elkezdődött a makói csomagolóanyag-gyár építése, írta meg a Promenad24 csütörtökön. A kínai tulajdonú Benepack üzeme egyelőre 150 főt, elsősorban makói, illetve térségi lakost fog alkalmazni. A vállalat 2029-ig három ütemben kívánja bővíteni a kapacitást, így további dolgozókra lesz szükség, de az egyelőre nem ismert, hogy honnan szereznek majd munkaerőt. 

Farkas Éva Erzsébet polgármester a Facebookon azt írta, a cég igazgatói szerint két nyomós érv szólt amellett, hogy Makót válasszák az új gyárüzem helyszínéül. Az egyik Szerbia és Románia közelsége, hiszen ezek az országok kiemelt célpiacai a vállalatnak, a másik a helyi városvezetéssel való kiváló együttműködés”.

A környezetvédelmi hatástanulmányok elkészültek és az illetékes hatóságok mindent rendben találtak” – írta a polgármester. Szerinte az alumínium italos dobozok felhasználása környezetkímélő megoldás, mivel azok a műanyaggal szemben közel száz százalékban újrahasznosíthatóak.

Mint januárban megírtuk, a magyar kormány 5,8 milliárd forint támogatást biztosított a több mint 10 hektáros terület közműfejlesztésére. Az alumíniumdobozok gyártása már idén decemberben elkezdődhet.  

A helyszínen októberben a Móra Ferenc Múzeum régészei ásatást végeztek, amely során egy 7–9. századi település maradványait és egy késő avar kori temetőt is találtak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Van egy-két delikvens, akit hasra fektetve helyeztek sírba

Aranyozott griffmadaras övveret, sarló vagy kés mellett az egyik csontváz feje mellett egy marhakoponyát találtak Makón, több emberi maradványt pedig guggoló pózban ástak ki.