Lázár nem indul egyéni képviselőként 2026-ban

Vasárnap esti Facebook-bejegyzésében hozta nyilvánosságra Lázár János, hogy a 2026-os parlamenti választásokon nem kíván jelöltként részt venni Hódmezővásárhelyen, ahol hat parlamenti cikluson át képviselte a választókerületet.

„Az elmúlt évek közös eredményeire, az ígéretek teljesítésére, a többször megerősített felhatalmazásra büszke vagyok. Köszönettel tartozom érte a választóimnak és a támogatóimnak, a munkatársaimnak és a családomnak. Életemnek ezt a korszakát most lezárom. Ezt a ciklust követően egyéni választókerületi képviselő már nem leszek, de politikus maradok: a szűkebb és a tágabb pátriám, a magyar vidék és az Alföld, a politikai közösségem és a pártom továbbra is számíthat a munkámra” – írja a miniszter.

Lázár véleménye szerint Hódmezővásárhelynek alapvető változásra van szüksége, a város jelenleg mélyen megosztott és lemaradásban van. Ennek a helyzetnek a megváltoztatásához kevesebb pártpolitizálásra és több közös munkára, valamint kevesebb vitára és több egyetértésre van szükség.

E változásokhoz új vezető személyiség kell, legyen az férfi vagy nő, ezt a választók fogják eldönteni, írta a miniszter. A városban teljes sorcserére van szükség: 2024-ben új polgármesterre, 2026-ban pedig új országgyűlési képviselőre. „Ennek a megújulásnak én elősegítője, nem pedig akadálya leszek.”

Lázár János 2002 óta tölti be képviselői tisztségét Hódmezővásárhelyen. 2022-ben 51,78%-os szavazati aránnyal győzött Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester ellenében, és korábban, 2018-ban is hasonló támogatást kapott a választókerületben élőktől.