Elektromos midibuszt venne Hódmezővásárhely uniós pénzből

Legalább egy, tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzésére indított közbeszerzési eljárást a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat, vette észre a Magyarbusz. A kiírás alapján két gyártó, az Ikarus és a BYD jöhet szóba.

A buszos szakportál szerint a város további járműveket is lehívhatna a későbbiekben: egy kétéves keretmegállapodást kötnének, mely szerint opcióban 433 millió forintos összegig további járműveket vásárolnának, ha indokolt. A járművásárlást uniós pénzzel fedeznék, ám mindez feltételes közbeszerzésként került meghirdetésre, vagyis csak akkor vásárolják meg a nyertes pályázó e-buszait, ha elnyerik rájuk az uniós forrást.

A kiírás alapján az önkormányzat 8,5 és 9,5 méteres hossz közötti elektromos midi típushoz várja az ajánlatokat. A járműveknek teljes hosszban alacsonypadlósnak és legalább 19 ülésesnek kell lenniük. A hatótáv tekintetében legalább 300 kilométert írnak elő, és a buszt legalább 170 kilowattórás akkuval kell felszerelni úgy, hogy az akkumulátorokban lemerítési tartalékként 20%-nyi energiának kell megmaradnia.

A leendő nyertes ajánlattevőnek legalább 36 hónap kilométerkorlátozás nélküli, teljes körű garanciát kell biztosítania az autóbuszokra és a jótállási időszak alatt vállalnia kell a kötelező javítások, karbantartások elvégzését is. Az akkunál mindez legalább 72 hónapos garanciát jelent. Az ajánlatkérés kizárólag vadonatúj autóbuszok megajánlását engedi meg, eszerint két vállalat, az Ikarus és a BYD jöhet szóba.