„A magyar álláshelyek a magyaroké”, üzente a makói Continentalnak a tárcavezető

Nagy Márton a Continental vezetőivel egyeztetett, és egyértelműen kijelentette, hogy a magyar álláshelyek a magyaroké, írja az MTI. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tárcavezetője a hivatalában fogadta a Continental Automotive Hungary Kft. vezetőségét, köztük Keszte Róbert ügyvezetőt. A felek a megbeszélésen többek között kitértek a Continental kapcsán az elmúlt időszakban megjelent sajtóhírekre is.

A miniszter a találkozón úgy fogalmazott, Magyarország a magyaroké és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg”. Nagy szerint ezt szolgálja az idegenrendészeti törvény szigorítása is. A vállalkozásoknak így minden esetben először a magyarok részére kell felajánlania az álláshelyeket és csak akkor alkalmazhatnak mást, ha nincs magyar jelentkező.

A cég ügyvezetője azt mondta a közleményben, a sajtóhírekkel ellentétben máig nem került sor a makói gumigyár dolgozóit érintő csoportos létszámleépítésre, mely a munkaerő kölcsönzéssel kötött szerződések megszűnését, a határozott idejű szerződések lejáratát, a nyugdíjkorhatár elérését érinti. A Continental a törvényi előírásoktól pozitívan eltérve, a szabályozás által előírtnál magasabb összegű végkielégítést nyújt a távozó dolgozóknak. Keszte szerint a Continental elkötelezett a törvényi előírások betartása, valamint a magyar munkaerő alkalmazása mellett.

A Continental csoport Magyarországon 12 helyszínen van jelen. A Makón is termelő, a Continental csoportba tartozó ContiTech Fluid Kft. több mint 1200 főt alkalmaz, 2022-ben pedig több mint 200 fős létszámbővítést hajtott végre, árbevételük meghaladja a 60 milliárd forintot. A hamis hírverések elkerülése érdekében a felek megállapodtak abban, hogy a minisztérium és a Continental csoport közötti kapcsolattartás és együttműködés a jövőben is folyamatos marad – zárul a közlemény.