Megvan, hogy mennyiért adja a Szeged–Szabadka vonalra a bérleteket a MÁV

Az egy hete újra üzemelő Szeged–Szabadka vasútvonalon utazók a regionális menetjegyek mellett immár bérletet is válthatnak, közölte a MÁV. A bérlet már megvásárolható Szegeden a vasútállomás és a menetjegyiroda pénztáraiban.

A havi bérletajánlat bevezetése a MÁV-START távlati tervei között szerepelt, az utasigényekre reagálva és a szerb vasúttal való gyors, hatékony tárgyalássorozatnak köszönhetően azonban már most, a Szeged—Szabadka közötti személyforgalom újraindulását követő első hónapban megszülethetett a megállapodás és elkészült a bérletek díjszabása is. A kialakított havibérlet a regionális START Regio SRB ajánlatra épül. A bérletajánlat két, rendszeresen utazó célcsoport számára ajánlott és elérhető:

  • felnőtt ingázó utasoknak
  • diák, gyermek utasoknak 25 éves kor alatt

A szerb vasúttal megkötött kétoldalú megállapodásban meghatározott árak szerint Szeged–Hajdújárás között a felnőtt bérlet 65 euró, azaz 24700 forint, a diák 40 euró, azaz 15200 forint lesz. Szeged–Szabadka között a felnőtt 80 euró, 30400 forint, a diák 50 euró, azaz 19000 forint körül lesz.

Az árakat a nemzetközi vasúti díjszabási szabályok alapján euróban határozzák meg, a forint áraknál a MÁV-START által megszabott garantált árfolyamot alkalmazzák, ami jelenleg, 2023. december 5-én 380 Ft/euró.

„A kialakított bérletárak nemzetközi forgalomban alacsonynak számítanak figyelembe véve a 48 kilométeres utazási távolságot. Az egyúti jegy árához viszonyítva a felnőtt bérlet 13, a diák bérlet 8 utazás után már kedvezőbb” – írja közleményében a társaság

A november 28-tól, a személyforgalom újraindításától kezdve a szabadkai vonatjegyek a MÁV-START nemzetközi jegypénztáraiban, vagy – legkényelmesebb megoldásként – a jegy.mav.hu felületen érhetők el, az első adventi hétvégétől pedig a szegedi belföldi pénztárak és a menetjegyiroda (Szeged, Tisza Lajos krt. 28-30.) teljes nyitvatartási idejében is megvásárolhatók.

A szegedi nagyállomástól Palicsig, illetve Szabadka végállomásig érvényes, teljesárú menetjegy ára 6,20 euro, ez jelenlegi árfolyamon 2356 forint. Szeged–Horgos, Szeged–Bácsszőlős, Szeged–Hajdújárás között pedig 4,80 euróért, jelenlegi árfolyamon 1824 forintért lehet utazni. Gyermekek 6 éves korukig díjmentesen utazhatnak, továbbá Magyarországon 14., Szerbiában 15. életévük betöltéséig féláron. A vonatokra a rendelkezésre álló helyek mértékéig kerékpárjegy is váltható 2 euróért a jegyvizsgálónál.

Az ország- és vármegyebérletek nemzetközi utazásra nem vehetők igénybe, azaz szerbiai úticél esetén az országhatárig sem érvényesek, az ilyen bérletek tulajdonosainak is utazásuk teljes hosszára érvényes menetjeggyel kell rendelkezniük. Kizárólag belföldi utazásra, Szeged és Röszke állomás közötti szakaszon utazók természetesen használhatják az ország- és Csongrád-Csanád vármegyebérleteket is.

A szerb árakat tegnap közölte a Srbijavoz szerb vasúttársaság, erről itt írtunk.