Százak tüntettek Ásotthalmon az embercsempészek és a migráció ellen

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Toroczkai nem érti, hogy ha 2015-ben, amikor nem volt fegyvere a bevándorlóknak, a kormány ki tudta küldeni a honvédséget, akkor most miért nem. Szabó Roland, a Mi Hazánk délvidéki szervezője egyetértett a pártelnökkel abban, hogy a tüzet viszonozni kell, mivel „a migránsok nem csak a schengeni, hanem az összes határt átlépték”. Papp Renáta ásotthalmi polgármester is védelmet kért a kormánytól. „Mi úgy élünk itt, hogy a gyerekeinket járőrszolgálattal kell ellátni, hogy biztonságban hazaérkezzenek az iskolából” – mondta. „Szeretnénk visszakapni a korábbi életünket.”

A párt elnöke nem csak a kormányt, hanem rendőrséget is kritizálta, mivel az állítólag egy hétig nem reagált az ásotthalmi demonstráció bejelentésére. Toroczkai szerint ez szándékosan történt, hogy a hatóságnak legyen ideje leadni a drótot a kormánynak, ami így akcióba tudott lendülni a demonstráció előtt. Október 26-án ugyanis Kocsis Máté járt Ásotthalmon, ekkor kezdeményezte a titkosszolgálatok jelentésének nyilvánosságra hozatalát. Toroczkai szerint gyanús, hogy épp most járt ott a Fidesz frakcióvezető-helyettese, akit eddig nem láttak soha a környéken. Toroczkai arról is beszélt, hogy a szervezett illegális migráció óriási bevételt hoz, ezért könnyen lehet, hogy az embercsempészek simán lefizetik a szerb és magyar rendőröket.

„Miért tartja fenn a kormány a veszélyhelyzetet, ha nem tudja a határra vezényelni a honvédséget?” – tette fel a kérdést Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, Ásotthalom korábbi polgármestere a magyar–szerb határátkelőnél tartott, félpályás útlezárással egybekötött szombati demonstráción, amit a „háborús övezetté vált” határvidék miatt szervezett pártja.

Az esős, hideg idő ellenére úgy kétszázan mentek ki az Ásotthalom és a szinte teljesen magyarok lakta Királyhalom (Bački Vinogradi) közötti határátkelőhöz, részt vettek az eseményen helyiek és Mi Hazánk-párttagok, de még a Betyársereg is. A határhoz vezető utat úgy 5–600 méteren félpályán lezárták a tüntetők, ezt egyébként Toroczkai végül másfél–két kilométernek könyvelte el, amikor a követőinek számolt be a tüntetésről a beszéde után.

Az egyik demonstráló, egy mezőőr a konvoj végére állt egy teljesen kiégett, csempészek által hátrahagyott Renault roncsával. Ilyenekből egyébként több százat lehet látni a környéken, a határhoz vezető utak mentén nehéz nem kiszúrni őket. Mihálffy Béla szegedi KDNP-s képviselő pénteken emiatt nyílt levelet is írt Gulyás Gergelynek, amelyben arra szólította fel a kormányt, hogy orvosolják a problémát.

Toroczkai szerint a kormány öt perc alatt, egy tollvonással képes lenne rendeletet hozni ezek ellen, ezért is nem érti, hogy miért nem kezdenek valamit az út mellett hagyott autóroncsokkal, amelyek szerinte csak vonzzák a további bűnözőket, akik megpróbálnak értékeket kigubázni az autókból.

„Nyugalmat akarunk a tanyavilágban”

– mondta a politikus, aki azt mondta, a saját ablakából látja a felfegyverkezett bandák támadásait, amelyeknek szerinte már civil áldozatai is voltak. A korábbi polgármester úgy tudja, a rendőrök parancsra elmenekülnek a gépkarabéllyal felszerelt illegális bevándorlók elől, erre korábban Rétvári Bence válasza az volt, hogy féltik a rendőröket, mert „nekik is van családjuk”. Toroczkai úgy válaszolt a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának, hogy „nekünk is van családunk, de a rendőrökkel ellentétben nincs fegyverünk”.

A tüntetésen több felszólalótól, például Papp Renáta polgármestertől is elhangzott, hogy már nem csak a határ túloldalán, de Magyarországon is lövöldöznek, ezt helyiek beszámolóira alapozták.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A rendezvényre meghívták a párttal jó kapcsolatot ápoló Gunnar Lindemann szélsőjobboldali német politikust, az Alternatíva Németországért (AfD) képviselőjét is, aki arról beszélt, hogy Angela Merkel egykori kancellár 2015-ben egy „migránsmágnest” helyezett Németországba, és több millió bevándorló bejutásáért felelős. Lindemann szerint az európai hazafias erőknek együtt kell dolgozniuk a migráció megfékezéséért, ezért reméli, hogy a Mi Hazánk sikereket fog elérni a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Az eseményen egy ruzsai lakos is felszólalt, mások után ő is sérelmezte azt, hogy a média nem számol be ezekről a történésekről. Ez egyébként Toroczkainál is vissza-visszatérő kijelentés, tüntetéseken gyakran jelenti ki, hogy a médiában vagy a Mi Hazánkról, vagy annak ügyeiről nincs szó – esetenként úgy, hogy közben féltucat kamera veszi.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.

Gunnar Lindemann

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder