Migrációellenes kampány? Már Mihálffy Bélát is zavarják az embercsempészek elhagyott autói

Hadházy Ákos posztolt közösségi oldalán arról szerdán, hogy a déli határ mentén szerinte szándékosan nem viszik el az embercsempészek hátrahagyott járműveit, vagy akár direkt teszik azokat a főutak mellé, hogy lássák a helyiek.

A független képviselő azt írta, ez a „propagandakormány újabb mocskos húzása”, és Rogán Antalék akarják emlékeztetni az arra járókat, hogy ezek az embercsempészek autói. Úgy véli, a „kicsit is józanul gondolkozókat” inkább arra emlékezteti mindez, hogy „Orbánék az elmúlt hónapokban bevallottan több mint 1600, eredetileg több évre ítélt embercsempészt engedtek ki a börtönökből”.

Megkérdeztük Hadházyt, mire alapozza azt, hogy szerinte szándékosan nem gyűjtik be az elhagyott járműveket. A képviselő azt válaszolta, saját, logikus következtetése alapján írta, amit írt, illetve a gyanút erősíti, hogy „a propagandasajtó már elkezdte mutogatni a járműveket”. Arra is kitért, hogy a KRESZ alapján a roncsokat a közút kezelőjének el kellene szállítania, illetve amennyiben bűncselekményhez használták azokat, akkor a rendőrségnek kellene lefoglalnia. „De nem teszik, nyilván nem véletlenül.”

Kormánypárti oldalról is érkezett megerősítés arra, hogy sok elhagyott járművet látni a környéken, és ez zavarja az ott élőket. Pénteken Mihálffy Béla, a Homokhátság kereszténydemokrata országgyűlési képviselője jelentetett meg egy nyílt levelet közösségi oldalán, melyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett. A képviselő ebben többek között azt írja, a hátrahagyott járművek jelentős problémát okoznak.

„Ezek a roncsok sok esetben balesetveszélyesen az utak mentén, kereszteződésekben vagy az erdőkben, termőföldeken állnak elhagyatottan. Az autóroncsok sértik az emberek biztonságérzetét, és az élővilágra, a környezetre is veszélyt jelentenek” – írta Mihálffy. A KDNP-s képviselő arra kérte Gulyást, hogy a kormány támogassa erőfeszítéseiket, és

„tegyen javaslatot arra, hogy az illetékes állami szerv tisztítsa meg a déli határhoz közeli településeket a hátrahagyott gépjárművektől”.

A Szegeder egyik olvasója azt mondta: tapasztalatai alapján régebben inkább csak beljebb, az erdőkben voltak fellelhetőek a roncsok, de most már többet is látni az országút mentén, némelyiket közvetlenül az út szélén. Pénteken ezért megkerestük a fenntartó Magyar Közutat is, de cikkünk megírásáig nem reagáltak. Még szerdán kerestük az ügyben a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is, ám eddig onnan sem érkezett érdemi válasz.

Arról a Telex is beszámolt szeptemberben, hogy a határtól beljebb, a Homokhátság kistelepülésein egyre nagyobb gondot jelentenek az embercsempészek által hátrahagyott autók. A roncsok többsége önkormányzati tulajdonú utak mentén áll, ezért elvileg a települések dolga lenne megkeresni a gazdájukat, majd elszállíttatni azokat, de ez rendkívül bonyolult és hosszadalmas folyamat.

„Mire ezt lelevelezi az ember, bejelenti a rendőrségen, megkeresi a tulajdonost, fölszólítja, hogy szállítsa el az autóját a közterületről, aztán az illető vagy elszállítja, vagy nem (általában nem), az elég sok idő, és addig nem történt semmi” – nyilatkozta a Telexnek Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere. A település vezetője azt mondta: mire ez lezajlik, addigra már néhány ügyes kezű ember leszereli a kereket, kiveszi az akkumulátort, esetleg fel is borítja a roncsot, és még egy csomó alkatrészt elvisz.

Az is előfordul, hogy trélerrel jönnek az értékesebb autókért, ami lopásnak számít. Persze ez ritka, a legtöbb autó kibelezve áll a megye útjai mentén.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.