Márki-Zay hazugságnak nevezte, hogy különadó miatt bocsátott el embereket a vásárhelyi porcelángyár

Márki-Zay Péter tagadja, hogy az önkormányzat lenne felelős a Villeroy leépítéséért Hódmezővásárhelyen. A város polgármestere a VTV adásában állította, az adócsökkentések a vállalkozásoknak kedveztek. Elmondta, az előző vezetés által, kizárólag a Villeroy cégnek nyújtott különleges adókedvezményt szüntette meg 2020-ban – négyzetméterenként 135 forintos ingatlanadó 1700 helyett –, mert ez diszkriminatív volt szerinte.

A polgármester a VTV adásában hangsúlyozza, hogy az adódöntés nem volt ok az elbocsátásokra, az igazságtalan adókedvezmény eltörlése csupán egyenlő feltételeket biztosított minden vállalkozásnak. Márki-Zay elutasítja a Fidesz állításait, miszerint többet fizet a Villeroy. Úgy fogalmazott, a három évvel ezelőtti adódöntésnek semmilyen hatása nem volt a cég nyereségére. „Ha igaz lenne, hogy van ilyen összefüggés, akkor hálát kellene rebegniük nekem, hogy az összes vásárhelyi cég feleannyi építményadót fizet, mint az ő idejükben. Hiszen nemcsak a lakosságot adóztatták agyon, hanem a cégeket is.”

A leépítés valójában a gazdasági válság és a kereslet csökkenése miatt történt, nem az adópolitika miatt, legalábbis ezt mondta a vásárhelyi porcelángyár lapunknak. A cég 2023-ban a szokásosnál és tervezettnél hosszabb leállással próbálta áthidalni a csökkent igény miatti létszámtöbbletet, amely azonban már 2024-ben nem tartható, ezért kényszerülnek megválni munkavállalóiktól, akkor ők 45–50 magyarról beszéltek.

Márki-Zay a vásárhelyi televízió adásában pontosította korábbi nyilatkozatát, és elárulta, a Villeroynál 54 magyar és 86 indonéz munkavállalónak mondtak fel. Néhányan Lengyelországba mennek tovább közülük, de a többség Magyarországon marad, és a környéken lévő vállalkozásoknál találnak új munkát.