Leépítésre készül a vásárhelyi porcelángyár az elkövetkező hónapokban

Frissítés (16:28): Válaszolt megkeresésünkre a hódmezővásárhelyi üzem a leépítés kapcsán. Levelükben azt írták, az európai fürdőszobai piac – ahol a Villeroy & Boch Magyarország, a Villeroy & Boch csoport egyik legnagyobb szanitergyára is tevékenykedik – az idei évben jelentős mértékben csökkent, és az ismert jövő évi előrejelzések sem számolnak komolyabb növekedéssel.

Emiatt a vállalat már az idei évben is kevesebb terméket gyártott a tavalyinál, illetve a korábbi évekhez képest. 2024-re a termelési igény tovább csökken, a vállalat ennek következtében kénytelen a termelési létszámot a gyártáshoz igazítani. A cég 2023-ban a szokásosnál és tervezettnél hosszabb leállással próbálta áthidalni a csökkent igény miatti létszám többletet, amely már 2024-ben nem tartható.

Ezért a vállalkozás 2023 novemberében és decemberében csoportos létszámleépítést hajt végre a vásárhelyi üzemében. Számos intézkedésnek köszönhetően (külföldi munkaerő szerződéseinek felmondása, átcsoportosítások, közeljövőben nyugdíjba vonulók megtartása stb.) a leépítés várhatóan

mindösszesen 45–50 magyar munkavállalót érint majd.

A Villeroy &Boch Magyarország a törvényi kötelezettsége szerint tájékoztatta a Foglalkoztatási Hivatalt és megkezdte a tárgyalásokat a szakszervezetekkel az érintett munkavállalók kompenzációjáról és támogatásáról” – közölték lapunkkal.

Korábban írtuk:

A Promenad24 értesülései szerint komoly létszámleépítésre kerülhet sor Hódmezővásárhelyen a Villeroy & Boch Magyarország Kft.-nél: 150–170 fő elbocsátására kerülhet sor az elkövetkező napokban, amelynek a vásárhelyi hírportál szerint jelentős része helyi munkavállaló lesz, egy részük pedig itt dolgozó vendégmunkás.

A nemzetközi cég németországi és franciaországi telephelyein is sor kerülhet leépítésre információk szerint, azonban a hódmezővásárhelyi üzemben lesz a legnagyobb mértékű az elbocsátás, mely egyébként a város egyik legnagyobb munkáltatója. Azt mi is megírtuk, hogy 2020-ban és 2021-ben 864, illetve 945 milliós veszteséggel zárt a vásárhelyi cég, de tavaly már sikerült 93,3 milliós nyereségbe fordulniuk.

Eközben komoly beruházások is voltak a jelenleg 750 embert foglalkoztató gyárukban, ahol robotokkal működő mázolósort is telepítettek 3,8 millió euró értékben. Akkor még arról beszéltek, hogy nem a munkavállalók robotokra váltása volt a céljuk, éppen a munkaerő megtartását szerették volna segíteni úgy, hogy több női alkalmazottat tudnak felvenni. Mivel nehezen találnak elég szakképzett munkavállalót, külföldieket is alkalmaznak.

Az elbocsátás kapcsán megkerestük levélben a Villeroy & Boch Magyarország Kft.-t, amint válaszolnak, azt közzétesszük.