Lebontották Vásárhely ikonikus majolikacsempés közvécéjét

Hosszú évek után lebontásra került Hódmezővásárhely Kossuth téren található ikonikus majolikacsempés nyilvános WC-je, írja a Délmagyarország. A lap az épület közelmúltbeli történetét felidézve emlékeztetett, annak sorsa 2019-től kezdve számos fordulatot vett.

Először Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere jelentette be 2019 nyarán, hogy az önkormányzat az épület átalakítását tervezi, és kávézó lesz belőle. Ezt a tervezett változást sokan ellenkezéssel fogadták. Legközelebb 2022-ben került újra elő a tervezett átalakítás. Az alpolgármester, Szabó János ekkor közölte, az épület bontására és egy új kávézó és pavilon létesítésére van szükség. A közbeszerzési eljárást sikeresen lezárva, a kivitelezést 2022 novemberére tervezték.

Fotó: Rostova Anna / Szegeder

Azonban a munkálatok nem indultak el, mivel kiderült, hogy az önkormányzat elfelejtette az örökségvédelmi engedélyt kérni az épület bontásához, amely a majolikaborítás miatt volt szükséges, így bontották a szerződést is. Végül, 2023 október elején Márki-Zay Péter bejelentette, hogy az Ép-Ker Expert Kft.-t bízták meg az új Kossuth téri kávézó és pavilon elkészítésével. A kivitelezés a napokban elkezdődött, és

az ikonikus WC épületét lebontották.

A majolikacsempék a HMSZ Zrt. Vámház utcai telephelyére kerültek. Az új kávézópavilon építése hamarosan elkezdődik, és már van bérlője, bár erre pályázatot nem hirdettek.

Ezek a változások tükrözik a város fejlesztési terveit és a városi tervezési folyamatokat, amelyek során az épületek sorsa és azok hasznosítása is változhat a város és a lakosság igényeinek és a városi környezetnek megfelelően. Az ikonikus épület lebontása és az új kávézó létrehozása az önkormányzat városi fejlesztési elképzeléseinek részét képezi.