Magyarcsanád polgármestere szerint öt éven belül guríthatjuk a söröshordót az új Maros-hídon

Az ilyen államközi megállapodások megkötése után fel szokott gyorsulni a folyamat. Arra számítok, hogy öt éven belül átguríthatok egy söröshordót a hídon – ezt Farkas János, Magyarcsanád polgármestere nyilatkozta a Délmagyarországnak, miután a lap megkereste őt a román–magyar államközi megállapodással kapcsolatban.

A magyarcsanádi polgármester azt mondta a megyei lapnak, azért lehet szükség a híd megépültéhez nagyjából öt évre, mert maga az építkezés legalább két év lesz, de még előbb el kell készíteni a kiviteli terveket és meg kell épülnie a csatlakozó utaknak is.

Ezt az ügyet polgármesterként még az édesanyám indította el. Rengeteg munkám van benne nekem is, csak idén 3 levelet írtam különböző helyekre.

A lap azt írja, román oldalról a hídra sokáig nem mutatkozott fogadókészség, ám a fordulatot az jelentette, hogy idén tavasszal egy magyar–román kormányközi bizottság a kérdést napirendjére vette. A román szándék komolyságát az is jelezte, hogy a tagok egy munkamegbeszélés erejéig ellátogattak Magyarcsanádra.

„Megállapodás leütve!” – ezt pedig Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette ki még múlt hét pénteken arról, hogy két új határátkelőhelyet hoznak létre Romániával közösen: az egyik Kübekháza és Óbéba, a másik pedig Magyarcsanád és Csanád között lenne, ez utóbbi magába foglalja majd az 1940-ben felrobbantott, pontosabban egy villámcsapás miatt felrobbant, korábban aláaknázott Maros-híd újjáépítését is.

Az új átkelőkkel immáron tizennégyre fog emelkedni az átkelőhelyek száma Magyarország határán, majd hozzátette, hogy a román külügyminiszterrel, Sorin Grindeanuval megegyeztek abban is, hogy ez még csak a kezdet. Ezenfelül jelenleg két autópálya-összeköttetés építése is zajlik 2025-ös és 2030-as átadással tervezve, amivel már tizenhat átkelőhely lesz a két ország között, ami huszonhatra ugorhatna Románia schengeni tagságával.