Temesváron jelentette be Szijjártó Péter, hogy visszaépítik az 1940-ben felrobbantott magyarcsanádi hidat

„Megállapodás leütve” – kezdi pénteki posztját a külügyminiszter, amiben bejelentette, hogy két új határátkelőhelyet hoznak létre Romániával. Az egyik Kübekháza és Óbéba között lesz, a másik pedig Magyarcsanád és Csanád között. A Magyarcsanád és Csanád közötti leendő átkelőhely magába foglalja majd az 1940-ben felrobbantott Maros-híd újjéípétését is.

Mint Szijjártó is írja, az új átkelőkkel immáron tizennégyre fog emelkedni az átkelőhelyek száma Magyarország határán, majd hozzátette, hogy a román külügyminiszterrel, Sorin Grindeanuval megegyeztek abban is, hogy ez még csak a kezdet. A román miniszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a két ország milliónyi szállal kötődik egymáshoz a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

„És minél több ponton kötjük össze egymást fizikailag, annál jobb, eredményesebb és sikeresebb lesz az együttműködésünk”

– mondta.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy ezenfelül jelenleg két autópálya-összeköttetés építése is zajlik, amelyek közül az egyiket 2025-ben, a másikat 2030-ban fogják átadni, amivel már tizenhatra fog emelkedni az átkelőhelyek száma. Ez a szám szerinte egy pillanat alatt huszonhatra ugorhatna, ugyanis van tíz olyan útkapcsolat a két ország között, amelyet egyelőre csupán heti egy napon lehet nyitva tartani, méghozzá azért, mert Románia még nem léphetett be a schengeni övezetbe.

Arra is kitért, hogy szeptember végére összehívták a két ország közti közlekedési munkacsoport ülését. A miniszter hangsúlyozta: „egy határmenti térség akkor tud igazán jól fejlődni, ha a határ nem elválasztja ezt a térséget a határ másik oldalán lévőtől, hanem összeköti vele”.