Az LMP szerint a meghiúsult kisteleki akkumulátorgyár bizonyítja, hogy lehet győzni a kormányzati szándék ellen

„Az, hogy Kisteleken meghiúsul az akkumulátorgyár építésének terve, azt mutatja, hogy lehet győzelmet elérni ezen kormányzati szándék ellen”  – mondta szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté az LMP frakcióvezető-helyettese.

Szerinte Kisteleken belátták, hogy a városnak nincs elegendő elektromos kapacitása a gyárhoz. Az eset azonban az LMP politikusa szerint "állatorvosi lóként" mutatja, mi a baj ezen projektekkel.

A gyár megépítése körüli információhiányt is megemlítette, mivel Kisteleken még a képviselőtestület tagjai sem ismerték a részleteket, arról csupán a polgármester és egy szűk beavatotti kör tudott. A helyi lakosokat egyáltalán nem kérdezték meg, és nem tudható az sem, készült-e környezeti hatástanulmány. 

Elmondta azt is, hogy az LMP országos szinten folytatja a harcot, és további tüntetéseket szervez, legközelebb Győrben.

Kanász-Nagy úgy gondolja, hogy eldőlni látszik a harc az akkugyárak ellen. Hozzáfűzte, hogy helyi közösségeknek megvan az ellenállóképessége, hogy megakadályozzanak egy beruházást.

Az LMP kedden is tartott egy sajtótájékoztatót Kisteleken, mely során Fehér Attila, a párt Csongrád-Csanád megyei elnöke és Bakos Bernadett, országgyűlési képviselő kérdőre vonták Szijjártó Pétert, hogy igazak-e a kisteleki 500 milliárd forintos beruházással kapcsolatos hírek.

Kitértek arra is, hogy nem kérték ki a lakosság véleményét az ügyről és mindemellett nem is tájékoztatták őket megfelelően. Illetve arról is beszéltek, hogy milyen környezeti hatásokkal jár egy akkumulátorgyár üzemeltetése.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Lehet, hogy mégsem lesz akkumulátorgyár Kistelek mellett: nincs elég áram a polgármester szerint

A januári ülésen Nagy Sándor fideszes polgármester még arról beszélt, „a cég jelen tudás szerint egy 500 milliárd forintos beruházást akar idehozni”. Hétfőn, a hír megjelenése után viszont az ATV kérdésére már azt, hogy Kisteleken nem épül akkumlátorgyár, mert nem elég hozzá a jelenlegi elektromos kapacitás.