„Lejött az ember, és tudta, mi legyen ebédre” – 49 év után bezárt Makó ikonikus ABC-je

Az energiaválság és az átalakuló vásárlói szokások közösen vitték el Makó ikonikus Százas ABC-jét. A bolt ugyanis hiába van a város közepén, 1973-ban még nem okozott gondot a nagy parkoló hiánya, ami 2023-ra az egekbe ugró energiaárak mellett a bezárást hozta el. A helyiek siratják a Százast, de talán senki sem lepődik meg, hogy így alakult.

Szerdától nem nyit ki többet a 23 ezer fős, a román határ mentén fekvő Makó nagymúltú üzlete. A hírt a vezetőség közölte pénteken a bolt Facebook-oldalán, a bezárás okaként a gazdasági helyzetet és a szűkülő piaci környezetet jelölték meg. „Köszönjük eddigi hűségüket! Kriszti, Franciska, Marika, Márti, Zsuzsa, Gyöngyi, Kriszta, Ági, Ica” – írták alá a Százas dolgozói a posztot. Az utolsó nyitvatartási napon mi is ellátogattunk az üzletbe, ahol Vajda Ilona üzletvezető mesélt egy kicsit bővebben a helyzetről.

„Sok minden változott 50 év alatt”

– kezdte Vajda a boltban körbenézve. „Itt van mindjárt a Penny, nem messze a Lidl, szemben az iskolát szeptemberben zárták be.” Miközben beszélgettünk, kollégái fürgén pakolták össze az árukészlet maradékát. Szerencsére egyiküknek sem kell új munkahelyet keresnie, az üzletvezető szerint mindenkit sikerült elhelyezni a többi helyi üzletben, és az árukészletet is szétosztják a franchise-hoz tartozó többi környékbeli Coop között.

Parkoló nélkül nincs üzlet

Vajda szerint a bolt bezárásának fő oka, hogy már nincs annyi vásárló, amennyi a fennmaradáshoz szükséges lenne. Ez a környéken, egy keddi késő délelőttön eltöltött egy órában számomra is világossá vált, hosszas várakozás után is összesen csak két embert láttam az üzletbe belépni. A helyzetet a kibontakozóban lévő válság és az energiaárak emelkedése sem segíti, de az üzletvezető az alacsony vásárlószám okaként inkább a parkolóhelyek hiányát említette.

A Szegedi úti Százas ABC ugyanis ötven éve egy szövetkezeti lakóház aljában kapott helyet annak épültekor, parkolóhely mindössze néhány van a szomszédos utcában. Az 1970-es években nem volt még annyira jellemző, hogy az emberek nagy része autóval intézze a bevásárlást, így ide sem terveztek külön parkolót, a több szupermarketet a városban azonban már e szempontot szem előtt tartva alakították ki, a mindössze 150 méterre, a főút túloldalán található Penny Market is sok autót tud fogadni.

Az elmúlt öt évtizedben sorra pattantak ki az új szupermarketek. A kisboltok száma fokozatosan csökkent, ezzel szemben pedig a városba jött a Penny Market mellett a Lidl, a Spar és a Tesco is, ráadásul ahogyan egyre több háztartásnak lett autója (a megyében 2000 óta 94 ezerről 150 ezerre nőtt a személygépkocsik száma), a mindössze 30 kilométerre fekvő Szeged sem annyira elérhetetlen már egy hétvégi nagybevásárláshoz. A megyeszékhely Makó felőli végében 2017-ben nyílt is egy színvonalas, modern bevásárlóközpont a két várost összekötő főút mentén, ami szintén csalogatja a makóiakat.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Jól mutatja a kisváros átalakulását, hogy éppen a múlt év végén nyílt meg itt az első McDonald's is, ami a megyében a második olyan amerikai gyorsétterem, ami nem Szegeden van, amivel várhatóan gyengül a helyzete a helyi éttermeknek, bár ez a helyieket annyira nem zavarta, amikor erről kérdeztük őket a nyitás napján decemberben. A Százas egyébként nemcsak a kora miatt érdekes, a üzletvezető elmesélte, hogy emlékei szerint ez volt a város első önkiszolgáló boltja. „Régen ugye úgy volt, hogy a boltos bácsi állt a kasszánál, és mindent a háta mögül adott oda a vásárlónak. A városban először talán itt nyílt önkiszolgáló, ez.”

Egy-két dologért ebédszünetben

Egy óra várakozás után végül vevőkkel is találkoztam. Egy a boltból éppen kilépő úr nem örül, hogy bezár az üzlet. Ő attól tart, hogy „olyat raknak majd ide, amire nincs is szükség”. Ugyan nem járt ide gyakran, de az üzlet közel esett munkahelyéhez, így néha átugrott egy-két dologért ebédszünetben, ami jól példázza, ide inkább egy-egy apróságért jöttek be az emberek, a nagyobb bevásárlásokat pedig a külföldi szupermarketek sorai között intézték, intézik már.

Egy szintén a bevásárlással végző hölgy kifejezetten nagy veszteségnek tartja, hogy megszűnik a Százas. Sokaknak volt kényelmes itt bevásárolni, „lejött az ember, és tudta, mi legyen ebédre”. A közösségi médiában is sokan fogadták rosszul a bezárás hírét, a legtöbben elsősorban azért fájlalják a Százas megszűnését, mert az valóban nagyon sokáig, egészen pontosan 49 évig, 7 hónapig és 8 napig üzemelt a központban, ahol még az előtte található buszmegálló neve is Makó, Szegedi utcai ABC.

Fotó: Bálint András / Szegeder

„Nagyon sajnálom, itt minden dolgozó nagyon kedves és szolgálatkész volt, szinte családtagként tekintettek a vásárlóra” – írta egy hozzászóló. Volt, aki azt mondta a boltban, hogy bár igaz, hogy a közelben van más bolt is, de itt valahogy mindig jobb minőségűnek tartotta a termékeket, főleg a húsárut.

Egykor ez volt a legnagyobb

Az üzlet 1973. július 14-én nyitott meg, a Csongrád Megyei Hírlap is cikkezett az eseményről. A Maros menti ÁFÉSZ (Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezetet) Szegedi utcai új ABC-áruház az „impozáns” jelzőt kapta a lap újságírójától, és együtt adták át a szövegkezeti lakóházzal, aminek aljában van, volt.

„Ez az ABC-áruház 720 négyzetométer alapterületével a város legnagyobb alapterületű üzlete, korszerű a berendezése, hűtőkamrákkal, mélyhűtőkkel és hűtővitrinekkel is ellátták. Az üzlet dolgozói valamennyien 30 éven aluliak. Ez a fiatal kereskedőgárda több mint 5 milliós költséggel létrehozott üzletben áll a vásárlók rendelkezésére, melyben az árukészlet értéke: 1 millió 600 ezer forint.”

Együttműködünk a Telexszel, hogy Budapesten és egész Magyarországon olvashassanak az emberek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni, támogasd a Szegedert!