Nagyot drágul Szegeden és Vásárhelyen a menza, Budapesten és Pécsen lenyeli az önkormányzat az inflációt

Csodaszámba menne, ha az ország valamely menzája nem emelne árat az elszabaduló élelmiszerinfláció láttán. Így aztán a Telex cikkében azt vizsgálta meg, hogy a fővárosban és vidéken mekkora emelés volt az elmúlt hónapokban, illetve mekkora lesz ezek után.

A lap emlékeztet, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége 30 százalékos díjemelést sem tartott kizártnak korábban a menzákon. Sok helyen valóban ekkora emelés volt, azonban több száz forinttal is olcsóbb lehet az étkeztetés ott, ahol az önkormányzat ki tudja gazdálkodni az áremelésből fakadó különbözetet.

A budapesti II. kerületben január elsejével például csak 22 százalékkal drágult a menza, és idén már nem is terveznek újabbat. Ugyanakkor ez még mindig kevesebb, mint amennyivel az étkeztetést végző cégek költségei emelkedtek. Ezzel a bölcsődékben naponta 523 forintba, az óvodákban 464 forintba, az általános iskolákban 524 forintba kerül az étkeztetés, míg a középiskolákban 374 forint az ebéd. A IX. kerületben még jobb a helyzet, mivel az önkormányzat 2012 óta nem hárítja tovább a drágulásból fakadó különbözetet a családokra. Azonban míg ez tavaly 15 millió forintjukba került, idén már 107 millió lesz. Itt az óvodákban egységesen 370 forint, míg az iskolákban napi 415–480 forint közötti a napidíj.

Hódmezővásárhelyen tavaly még nem volt áremelés a menzákon, idén viszont átlagosan 37 százalék lesz, ami a Telex cikke szerint egy napra lebontva 200 forintot jelent, bár rászorultsági alapon továbbra is lehet kedvezményt kérni. Egy óvodás teljes napi ellátása most 870 forintba, egy általános iskolás háromszori étkezése 990 forintba, egy középiskolás ebédje pedig 690 forintba kerül ezzel. Ugyan az önkormányzat bevétele 36 millió forinttal megnőhet ezáltal feltéve, ha mindenki ugyanúgy fizet, mint eddig , de ezt természetesen az infláció és az alapanyagok drágulása el is viheti.

Mint azt a Szegeder is megírta a napokban, Szegeden két lépcsőben lesz áremelés a közétkeztetésben. Ezzel szeptemberig az óvodákban 730, az általános iskolákban 890 forintba kerül majd az ellátás a Telex számításai alapján, bár a diétás menü nagyjából 300500 forinttal többet kóstál ennél. Azonban itt is ingyen vagy kedvezményesen ehetnek a rászorulók, az óvodások háromnegyede például nem fizet az étkezésekért.

Idén várhatóan egymilliárddal többet, 2,9 milliárd forintot költ majd az önkormányzat közétkeztetésre.

A költségek harmadát tudják állami normatívából fedezni, de idén 86 millióval kevesebb jön a kormánytól. Az áremelésekkel várhatóan 300 millió folyhat be a szülői befizetésekből, ami ugyanakkor csak részben fedezné a megnövekedett költségeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szeptembertől a közétkeztetés díjai is emelkednek Szegeden, a tavalyi 20 százalék után még 17 százalékkal

Az infláció, a dráguló alapanyagok, az üzemanyagár és az energiaárak emelkedése komoly hatással vannak a közétkeztetésre, így annak díjaira is. Ennek ellenére a kormány 86 forinttal csökkenti a szegedi közétkeztetésre szánt normatívát. Márpedig ezen kívül csupán az önkormányzati és a szülői finanszírozás maradt, ebből kell kipótolni a veszteséget.

Pécsen utoljára 2019-ben emeltek a menzák árain, egyelőre nem is terveznek hasonlót. A város legnagyobb szolgáltatója tavaly szeptemberben 9,9 százalékos díjemelést jelentett be, ám az önkormányzat nem hárítja tovább az áremelést a budapesti kerületekhez hasonlóan. Jelenleg így a pécsi óvodákban és iskolákban 400500 forintba került a napi ellátás, a nem önkormányzati fenntartásban működő intézményekben ennél drágább is lehet a gyerekek reggelije, ebédje.