Közel két tucat bejelentés jött tűzijáték miatt elszaladt kutyáról a Tappancshoz Szegeden és környékén

Nem csökken a szilveszterkor elszaladó kutyák száma: a Délmagyarország azt írja, Szegeden és környékén az elmúlt napokban több mint 20 bejelentést kezeltek a Tappancs Alapítvány munkatársai, és még számítanak továbbiakra is. Ami nem meglepő, hiszen a tűzijátékok durrogásától ha bepánikol egy kutya, az ösztönei menekülésre késztetik, így olyan akadályok sem állítják meg, amelyek a hétköznapokban igen.

„Bár évek óta hangoztatjuk, hogy legalább erre az egy napra érdemes bezárni az állatokat, a helyzet semmit nem javul: hasonló mennyiségű telefont és üzenetet kaptunk, mint tavaly” – mondta a lapnak Gácsi Mária kuratóriumi tag. Hozzátette: „Sajnos az emberek nem értik meg, hogy az, hogy egy kutya soha nem szokott elszökni, vagy eddig nem félt szilveszterkor, nem jelent semmit.”

Most főleg a Szeged környéki kis falvakból tűntek el kutyák, megtalálásukért a Tappancs Alapítvány nyolc önkéntessel dolgozott éjszaka. „Ha kaptunk egy bejelentést arról, hogy kóborló kutyát látnak, a helyszínhez legközelebb lévő munkatársunk megpróbálta megkeresni. Ha szerencsénk volt, az állatot ellátták chippel, így azonnal hazakerülhetett. Sok kutyában azonban nem volt azonosító” – mesélte Gácsi Mária a Délmagyarországnak. 

Mivel a Tappancs Tanyán telt ház van és csak a karanténból kikerülő állatok helyére tudnak új kutyát bevinni, megpróbálnak ideiglenes befogadót keresni önkénteseik vagy jószándékú állatbarátok között. Gácsi Mária megjegyezte: mivel a rémült állatok akár 15–20 kilométert is képesek futni, majd akár napokig elbújnak, a következő időszakban még további gazdátlan kutyára számítanak.