A szombat volt az év legcsapadékosabb napja, csütörtöktől ismét jöhet az enyhülés

Az év legcsapadékosabb napja volt a szombati: Csongrád-Csanád megyében mindenhol 30 milliméternyi eső esett le – mondta Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa a Délmagyarországnak. A hétfő reggelre a hideg miatt kifehéredett és fagyott táj sokfelé fennakadást okozott a vasúti közlekedésben is.

Szeged környékén közel 33 milliméter esőt mértünk, de Bakson és Szentesen például 55 milliméternyi hullott. Az egész megyében 30 milliméter felett volt a csapadékmennyiség, ennyi eső ebben az évben még soha nem hullott le 24 óra leforgása alatt – fejtette ki a lapnak. A szombati számítások még azt mutatták, hogy egész héten hideg lesz, most azonban már az a legvalószínűbb, hogy a hét második felében jelentős enyhülés jön, és éppen a Dél-Alföldön lesz a legkellemesebb hőmérséklet – tette hozzá a szakember.

Az Időkép azt írja, hogy sokfelé mértek 24 óra leforgása alatt 4050 mm-nyi csapadékot a keleti országrészben. Többfelé esett több, mint máskor egy hónap alatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérései szerint a december 10-ére vonatkozó napi csapadékösszeg Mezőtúr Pusztaperesen, valamint Szarvason is elérte a 62,3 mm-t, ami új napi országos csapadékrekordot jelent. Az eddigi rekordot Murakeresztúr tartotta, ahol 1976-ban 51,1 mm-t regisztráltak. A portál hótérképe szinte az egész országra lepelnyi mennyiséget mutatott hétfőre virradóra, ez várhatóan gyorsan elolvad.