Újranyithat a szikáncsi kisposta, a makóiról is hamarosan pozitív döntés születhet

A megemelkedett energiaköltségek miatt bezárt három hódmezővásárhelyi kisposta közül a szikáncsi január másodikán újranyithat – írja a vásárhelyi Rádió7. A város képviselő-testülete csütörtöki ülésén meghozott döntése értelmében az önkormányzat elfogadja a Magyar Posta ajánlatát, és mintegy 4 millió forinttal támogatja a szolgáltatás újraindítását a külterületi városrészben. A képviselők arról is döntöttek, hogy a Klauzál és a Jókai utcai kisposták ügyében újabb ajánlattal keresik meg a Magyar Postát.

Az ülésen kiderült, hogy a vásárhelyi önkormányzatnak három postára adott újranyitási ajánlatot a Magyar Posta, amennyiben a költségek felét állja a város. De legfeljebb csak egy postafiók nyitását támogatnák, erről küldtek egy 18 hónapra szóló szolgáltatási szerződést. Márki-Zay Péter szerint felháborító, hogy egy nyereséges állami cég pénzt kért a szolgáltatás fenntartásához. Ha ennek a zsarolásnak engedünk, tiltakozva tegyük meg, hogy legalább 1 posta kinyissunk – mondta a Hódpress tudósítása szerint.

Azt a Szegeder is megírta korábban, hogy a makói kisposta újranyitásáról is zajlanak az egyeztetések. A makói önkormányzat átvállalná a működtetés teljes költségét, ami a Magyar Posta tájékoztatása szerint évi nettó 23 millió forint – árulta el Farakas Éva Erzsébet a Rádió7 csütörtöki Közös Nevezőjében. A polgármester hozzátette: a megállapodásról a város jövő heti testületi ülésen már döntést is hozhatnak, így akár már az év elején újra kinyithat a makói kisposta.

„A posta üzemeltetésére vonatkozó költségeket a jelenlegi bérleti szerződés módosításával gyakorlatilag az önkormányzatunk átvállalja, ami nyilván az üzemeltetési rezsiköltségeken túl az ott dolgozóknak a bér és egyéb járulék költségeit is tartalmazza. Én bízom abban, hogy ez a szerződés a testületi döntést követően aláírható lesz december 20-áig, és ezt követően gyakorlatilag január 2-tól megnyithatja kapuit ismételten a kisposta” mondta a városvezető a Rádió7 műsorában.