Lázár János egykori sofőrje is indul a vasárnapi mártélyi időközi választáson

Időközi polgármester- és képviselő-testületi választást tartanak vasárnap a Csongrád-Csanád megyei Mártélyon is. A mintegy ezerháromszáz lakosú községben azért kell időközi önkormányzati választást tartani, mert április 27-én a képviselő-testület a feloszlásáról döntött.

A valasztas.hu adatai szerint Mártély választásra jogosult 1041 polgára két szavazókörben adhatja le voksát. A polgármesteri posztért két független jelölt indul: Ambrus István és a települést 2019 óta irányító Putz Anita. A hat képviselői posztra tizenöt független jelölt közül választhatnak a Tisza-parti falu lakói.

Lázár János a közösségi oldalán új szerepben, régi új munkatársként fogadta egykori alkalmazottját. A fideszes országgyűlési képviselő támogatásával Ambrus István is elindul az augusztus 7-i választáson Mártélyon. Róla a HódPress kiderítette, hogy a politikusjelölt hosszú ideig Lázár János sofőrjeként segítette az országgyűlési képviselő munkáját.

Putz Anitát megpuccsolhatták

Putz Anita lemondásának okairól ebben a cikkben számoltunk be. Mártély korábbi polgármestere a közösségi oldalán írt arról még áprilisban, hogy egy fideszes aktivista azt jelezte neki; addig álljon fel, amíg méltósággal megteheti. „Álljak fel, még méltósággal megtehetem.

Hamarosan kezdődik a teljes lejáratás, megaláztatás és akár sokkal rosszabb is. Nyert a kormányzó párt, nekem mennem kell”

– írta Putz Anita. Azért egy héttel a 2022-es országgyűlési választások után került ki a poszt szerinte, mert a tudomására jutott, hogy április 13-án Lázár János, a Csongrád-Csanád megyei 4-es választókörzet újra megválasztott parlamenti képviselője beszélgetésre hívott Mártély hat képviselője közül négyet. Putz Anita ezt úgy értelmezte, hogy ellene irányul. Az események hatására egy képviselő akkor be is jelentette lemondását.

Egyébként Mártély községnek hosszú ideje közös önkormányzati hivatala van Hódmezővásárhellyel, ahol a 2018-as időközi választás óta Márki-Zay Péter a polgármester. Lázár János többek között Putz Anitáról és a másik két renitens, ellenzéki településről nyilatkozta azt egy rádióinterjúban szintén az országgyűlési választás után, hogy alkalmatlanok a posztjukra, „túszul ejtették” a településüket. Putz szerint egyébként mindez azért történt, mert kiállt Márki-Zay Péter mellett.

Ásotthalmon is választanak

Kedden megírtuk, hogy ugyanezen a vasárnap szintén időközi polgármester-választást tartanak a Csongrád-Csanád megyei Ásotthalmon. A mintegy négyezer lakosú nagyközségben azért kellett választást kiírni, mert a polgármester, Toroczkai László a Mi Hazánk listájáról országgyűlési mandátumot szerzett, és ez a tisztség összeférhetetlen a településvezetői poszttal.

Itt öten indulnak: hárman, Bardócz Csaba, Greller Zsuzsanna és település irányításában jelenleg alpolgármesterként részt vevő Papp Renáta függetlenként, Magyar Gábor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Szatler Tatjána pedig a Megoldás Mozgalom jelöltjeként.