Hódmezővásárhelyen volt a legmelegebb idén júliusban, miközben csapadék alig esett

Az idei július országos átlagban az 5. legmelegebb és 11. legszárazabb volt Magyarországon 1901 óta az előzetes adatok alapján – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ Facebook-posztja szerint a havi középhőmérséklet országosan 23,13 fok volt, ami az átlagnál 1,6 fokkal magasabb. A havi középérték az Alföldön nagy területen 24 fok felett alakult.

Nagy napi hőingás jellemezte a hónapot, az átlag körüli minimumokról gyakran 30 fok fölé melegedett a levegő. A maximumok havi átlaga országosan elérte a 30,8 fokot, ami a legmagasabb júliusi érték a XX. század eleje óta és az átlagos maximumokat tekintve csak az 1992-es augusztus volt melegebb (32,7 fok).

A hónap legforróbb napján, július 23-án Hódmezővásárhely (Szikáncs) és Kiskunfélegyháza állomásaikon 41,5 fokig melegedett a levegő.

Ekkor történt az, hogy a város elvette Felcsúttól a napi rekordot. Ezen a napon a maximumhőmérséklet országosan is 38,2 fok volt, ami a 2. legmagasabb napi érték 1901-től. Júliusban is nagyrészt anticiklon határozta meg időjárásunkat, ezért tovább folytatódott a szárazság.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Országos átlagban 30,6 mm volt a havi csapadékösszeg, ami a normál mennyiség csupán 43%-a. A csapadékosabb nyugati és északi országrészben a havi csapadékösszeg meghaladta ugyan az 50 mm-t, az ország középső és déli tájain viszont nagy területen a 20 mm-t sem érte el.

A Duna-Tisza közén helyenként az idei lett a legszárazabb július. 2022 első hét hónapjában országosan 206,9 mm csapadék hullott, ami 4,5 mm-rel elmarad az 1993-as év azonos időszakától, ezzel az idei volt a legszárazabb január-július időszak Magyarországon 1901 óta.