Hódmezővásárhely elvette Felcsúttól a napi melegrekordot, az abszolút is majdnem megdőlt

Pontosabban Hódmezővásárhely-Szikáncs. Csak tizedek hiányoztak az abszolút melegrekordhoz; a napi rekord könnyedén összejött a ma tetőző hőségben  írja Facebook-bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

„A várakozásoknak megfelelően a mai napra vonatkozó melegrekord – amit eddig Békéssámson és Felcsút tartott kereken 39 fokkal még 2015-ből – könnyedén, 2,5 fokkal megdőlt. Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen 41,5 fokig melegedett a levegő, így az előzetes adatok alapján ők lesznek az új napi rekorderek. 40,5 fok alatt még a TOP10-be sem lehetett bekerülni ma…” – írta az OMSZ.

Az abszolút melegrekord viszont nem dőlt meg, mindössze négy tized kellett volna, vagyis jó kérdés, hogy kellett-e volna egyáltalán. „Néhány tized még kellett volna hozzá, így továbbra is a 2007. július 20-án, Kiskunhalason mért 41,9 fok a méréseink kezdete óta regisztrált legmagasabb hőmérséklet” – tették hozzá.

Eközben a nem túl markáns hidegfronthoz kapcsolódóan az északnyugati, északi tájakon záporok, zivatarok haladnak kelet felé. Ez már Budapest környékén is érezhető enyhe eső és villámlás formájában, de Cegléd fele haladva is borult az ég.