Augusztus első hétfőjén is felbőgnek a szirénák Algyőn, próbálják a MoLaRi-rendszert

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-posztja szerint megszólalnak augusztus 1-jén hétfőn, azaz ma délelőtt 11 órakor a MoLaRi-szirénák. A többek között veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében működő riasztórendszer Csongrád-Csanád megyében Algyőnél épült ki.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében, alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó  MoLaRi) rendszert telepített.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Csongrád-Csanád megyében Algyőnél található 5 riasztó végpont, ez is meg fog szólalni ma 11 órakor.

A rendszert április 11-énmájus 9-én, valamint június 13-án is próbálták. Az OKF felhívja mindenki figyelmét: valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem, ez próba!” kifejezés. A hangos üzemű (teljeskörű) próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

  1. Szöveges rész: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják.”
  2. A szöveges részt követően azonnal következik a sziréna jelzés: „Katasztrófariadó” jelzés kiadása Két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang. Szöveges rész: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”
  3. A szöveges részt követően azonnal következik a sziréna jelzés: „Veszély elmúlt” jelzés kiadása Kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.
  4. A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

A rendszerről bővebben itt lehet olvasni.