Hangos riasztás lesz ma délelőtt Algyőnél: megszólalnak a szirénák az országban

Megszólalnak hétfőn a MoLaRi-szirénák Algyőnél is a szokásos próba alkalmával. A próbát a szomszédos háború miatt elhalasztották március 7-ről, ma délelőtt 11 órakor azonban megtartják a teljes értékű próbát, azaz nem lesz közölve a sziréna alatt, hogy „Figyelem, ez próba!”.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében (előre meghatározott) alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó MoLaRi) rendszert telepített.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek. 

Csongrád-Csanád megyében Algyőnél található 5 riasztó végpont, ez is meg fog tehát szólalni ma 11 órakor a többi közt.

Az OKF felhívja mindenki figyelmét: valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem, ez próba!” kifejezés. A hangos üzemű (teljeskörű) próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

  1. Szöveges rész: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják.”
  2. A szöveges részt követően azonnal következik a sziréna jelzés: „Katasztrófariadó” jelzés kiadása Két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang. Szöveges rész: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”
  3. A szöveges részt követően azonnal következik a sziréna jelzés: „Veszély elmúlt” jelzés kiadása Kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.
  4. A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

A rendszerről bővebben itt lehet olvasni.