Mózesként választotta ketté az M5-ösön a kocsisort a mentőautó

Az Országos Mentőszolgálat időről időre posztol érdekességeket a mentősök életéről. Az elmúlt napokban két olyan bejegyzést is megjelentettek, amely szegedi kötődésű.

Az egyiknél az M5 autópályán rohant egymásba egy kisbusz és egy személyautó a csütörtök reggeli csúcsforgalomban, ezt mi is megírtuk. A mentősök posztja azt írja, az első bejelentés szerint 78 fő utazott a járművekben, ezért a tapasztalt mentésirányító azonnal több mentőegységet riasztott segítségül.

Az autósok példamutatóan az út két szélére húzódva biztosítottak szabad vonulást a mentőerőknek,

akik így perceken belül helyszínre érhettek. Ugyan szolgálatban tilos a mentőknek a képfelvétel készítése, ezt a mintaszerű közúti magatartást mégis megörökítette a balesethez riasztott hálás mentőtiszt. Bajtársaink végül egy könnyebb és egy súlyosabb sérültet láttak el, majd szállíthattak kórházba – jegyezték meg. A videó ide kattintva nézhető meg.

A másik eset szintén csütörtökön történt. Ekkor egy, a szegedi mentőállomásnál dolgozó főápoló ment utolsó munkanapjáról nyugdíjba. Mint azt a bejegyzésben írják, Gyenge Ferenc szakápoló 2005-ben lett tagja a szegedi mentőállomás közösségének, amit később évekig főápolóként vezetett. Ezalatt ragadt rá a Lajos becenév, mert tréfásan mindenkit így szólított. A “Figyelj Lajos!” kifejezést azóta is használja a szegedi szakzsargon a főápolói utasításokra és a bizalmas beszélgetésekre.

Kocsizó évei után még sokáig szolgált a Szegedi Mentésirányításon, egészen ma estig. Utolsó szolgálata végén nem várt meglepetéssel kedveskedtek bajtársai, amikor csaknem az összes szegedi mentőegység félperces szirénázással kívánt neki boldog, egészségben töltött nyugdíjas éveket. A meghatott életmentő annyira elérzékenyült, hogy a videó végét saját kérésére nem is mutatjuk. Köszönjük »Lajos«!” – búcsúztak el tőle a posztban, ennek pillanatai ide kattintva nézhetőek meg.