Az algyői polgármester szerint csak politikai játszma az adók elvételéről szóló híresztelés

Még korábban írtunk arról, hogy a kormányközeli lap, a Promenad24 ismét megszellőztette, hogy a kormány átsorolhatja Algyőt különleges gazdasági övezetté, ezzel jelentős iparűzésiadó-bevételtől megfosztva a független polgármestert. A Telex most annak járt utána, valóban napirenden van-e, avagy csak kósza, alaptalan híresztelés.

Mint ismert, Algyő különleges helyzetben van: egy igen nagy ipartelepe van itt a Mol-nak, melynél a kitermelést 1965-ben kezdték meg. Azonban 1997-ben történt, hogy történetesen Szeged és Algyő különváltak, így a Mol-telep nagy része a kistelepüléshez került közigazgatásilag. Ami pedig azt jelenti, hogy lakosságához és méretéhez képest óriási adóbevételeik vannak. A pontos összeget nem árulta el a Telexnek Molnár Áron, Algyő polgármestere, de hozzátette, hogy emellett még vagy 500 vállalkozás fizet adót, a legmagasabb összeg eddig 1.4 milliárd forint volt.

Emellett viszont a járvány itt is betett gazdaságilag: tavaly csak 750 millió forint adóbevétele volt a településnek amellett, hogy ebből 370 milliót az államnak kellett adnia hozzájárulásként, mely a magasabb összeg alapján volt kiszámolva. Molnár Áron levelet is írt a Pénzügyminisztériumnak, hogy a járványra és a kiesett adóbevételre tekintettel mérsékeljék az elvonást, erre azonban nemleges volt a válasz. A falu a magas adóbevételei miatt ráadásul mindenféle állami támogatásból is kevesebbet kap. Az önkormányzatnál úgy látják, hogy

egy állami polip-rendszer kialakítása folyik.

Molnár Áron szerint az államnak való kiszolgáltatottság erősödése a legnagyobb változás, ami a Fidesz-éra alatt történt. Úgy látja, Algyő milliárdjai sok irigységet szülhetnek. Ahogy arról mi is írtunk, a vásárhely kormányközeli lap, a Promenad24 értesülései szerint a kormány átminősítheti különleges gazdasági övezetté a Mol ipartelepét, így az iparűzési adó nem a falunak járna majd, hanem a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűléséhez folyna be, ahol egyébként nagy többsége van a kormánypártnak.

Molnár Áron úgy nyilatkozott a Telexnek, hogy az országban eddig létező három különleges gazdasági övezet jellemzői alapján Algyő ipartelepét nem lehet átminősíteni. A szabályokat persze meg is lehetne változtatni, ezért a polgármester hivatalos úton is utánajárt, felhívta néhány ismerősét is, akik értesülhettek volna a tervről, de senki sem tud arról, hogy a kormányzat az algyői Mol-bázis ügyében lépéseket tenne. Sőt, a megyei önkormányzat szerint sincs tudomásuk semmi ilyesmiről.

A polgármester szerint politikai játszma lehet az algyői különleges gazdasági övezetről szóló híresztelés.

A cikk továbbá megjegyzi, hogy míg a megyében csökkenőben van a lakosság, Molnár Áron polgármesterségének nyolc éve alatt 5088-ról 5560 főre nőtt Algyő lélekszáma. Az új, 60 férőhelyesre tervezett bölcsőde már majdnem tele lesz átadásra, az éveken át bővített óvodában pedig régóta teltház van. A faluba sok fiatal házaspár költözött az utóbbi években, új és épülő családi házakat is bőven lehet látni. Molnár Áron félelme, hogy az önkormányzatok önállóságának tovább csorbulása esetén a falu fejlődése lassulhat, egyre kevésbé tudják majd a saját döntéseiket érvényesíteni.