Makón 200 millió forintnyi fejlesztés áll le a háborúra hivatkozva

Többek között hajléktalanszállóra, közutak fejlesztésére, parkolók kialakítására és az idei járdaprogramra szánt mintegy 200 millió forint zárolásáról döntött rendkívüli képviselő-testületi ülésen Makó. A kormánypárti polgármester jegyezte előterjesztésben ezt az „az orosz-ukrán háború gazdasági hatásaira, a jelenlegi gazdasági helyzetre” alapozzák – olvasható az Átlátszó cikkében.

Makó város rendkívüli ülésén elfogadott, a település fideszes polgármestere, Farkas Éva Erzsébet által jegyzett határozatából kiderül, hogy a szeptemberi adóbeszedésig tartalékba helyezik a hajléktalanszálló felújítására szánt 77 millió forintot, a dologi kiadásokból a közutak fejlesztésére betervezett 70,5 millió forintot, a parkoló kialakítására szánt 6,5 millió forintot, valamint a járdaprogram 2022. évi önerőjére szánt 46 millió forintot, összesen tehát mintegy 200 milliót.

A zárolt összeg a városi költségvetés mindössze 3 százaléka a Fidesz-közeli makohirado.hu cikke szerint az elkülönített pályázati források nélkül mintegy 5 milliárd 745 millió forintos, mindent összeszámolva pedig 16 milliárd 526 millió forintos költségvetésnek. 2020-ban írt az Átlátszó arról, hogy 200 milliós lyukat ütött a német autóiparnak beszállító helyi cég, a ContiTech csökkenő adóbefizetése, és a korábban bevezetett rendkívüli építményadót is bíróságon támadta meg egy helyi vállalkozás.

A makói önkormányzat tavaly pénzbeli segítséget is adott az elküldött continentalos dolgozóknak. Az Átlátszó cikke szerint az, hogy most milyen gazdasági helyzet okoz problémát Makón, nem tudni: az önkormányzat sem reagált megkeresésükre, valamint egyik kormánypárti lap sem írt a 200 milliós átcsoportosításról és annak okairól.

A makói költségvetésben az áll, hogy a város építményadóból 170 millió, telekadóból, magánszemélyek kommunális adójából 95-95 millió forint, helyi iparűzési adóból pedig 1,2 milliárd forintra számítanak.

A cikk kitér a Debreciner napokban megírt hírére is, miszerint az előző hónaphoz hasonlóan Debrecenben Papp László ismét több, uniós támogatást élvező projekt leállítását kezdeményezte a közgyűlésen. Az indoklás mindkét beruházás esetében az volt, hogy a közbeszerzési eljárás során a tervezetthez képest 2030 százalékkal magasabb árajánlatokat kaptak.