Hódmezővásárhelyen 250 forintra emelték a parkolási díjat, a napidíj 3 óra helyett 4 óra lesz

A vásárhelyi közgyűlés pénteken arról döntött, hogy 200-ról 250 forintra nő az óránkénti várakozás díja. A napidíj három óra helyett négy óra lesz – írja a Hódpress.

A közgyűlésen Nagy Péter ismertette, hogy a Hódi Pál utcai mélygarázs kikerül a rendelet alól, a zöld rendszámú autók pedig ezentúl nem parkolnak térítésmentesen a városban. A tartózkodási, illetve lakóhelyhez kötött bérletek díja változatlan marad. A változások 2022. július 1-től lépnek életbe.

Eközben Márki-Zay Péter arra emlékeztetett, hogy a díjmódosítások sokáig tiltva voltak a kormány döntése miatt. A hónap végén viszont lejár a covid miatti rendkívüli veszélyhelyzet és a díjemelési tilalom, ezért döntöttek az emelés mellett. Gyöngyösi Ferenc módosító indítványt tett a napidíjról, ami eredetileg nem szerepelt a közgyűlési anyagban. Eszerint négy órára emelték az egész napos parkolás díját a korábbi három óráról. A módosítást minden képviselő megszavazta.

Benkő Zsolt kijelentette, hogy a díjemelést nem tudják támogatni, valamint a zöld rendszámos autókról nem kaptak legutóbb sem kimutatást. Szerinte pont azért lett bevezetve a mentesség, hogy azokat a helyi lakosokat támogatsák, akik nem szennyezik a környezetet. Módosító indítványként kérte, ezt vegyék ki a szabályozásból.

A vásárhelyi polgármester szerint viszont nem jellemző, hogy a rászoruló embereknek lennének zöld rendszámos autói, így szerinte nem életszerű, hogy mentességet kapjanak azok, akiknek ilyen autójuk van, ráadásul országos tendencia a megszüntetés (Szegeden már ősidők óta így van). Márki-Zay Péter aazzal érvelt, hogy kevés a parkolóhely a városban, így az nehezítő körülmény, ha a zöld rendszámos autók bármeddig ott lehetnének.

A díjemelésről pedig elmondta, hogy más megyei jogú városokkal összehasonlítva kedvezőbb a parkolás, most sok év után emelkedik 25%-al. Lőkösné Nagy Sarolta számszerűsítette is: 200 forintról 250-re nő a díj, amely olcsóbb, mint egy gömb fagyi. Végül Benkő módosító javaslatát a zöld rendszámos autók ingyen parkolásáról nem támogatta a többség, az emelésről szólót viszont megszavazták.