Pénteki rendkívüli közgyűléssel folytatódott a tisztogatás a vásárhelyi városházán

A társadalmi alpolgármester többletfeladatokat kapott Kis Andrea felmentése miatt – többek között ez derült ki a péntek reggeli rendkívüli közgyűlésen, amiről mind az önkormányzat-közeli Hódpress, mind a kormányközeli Promenad24 beszámolt. A közgyűlésen a polgármester javaslatára a jegyzői irodától az informatikai részleget a polgármesteri kabinet, és Márki-Zay Péter alá rendelték.

Mint a Hódpress írja, az első napirendi pont szerint a polgármesteri hivatal engedélyezett köztisztviselői létszáma két fővel csökkent, ezáltal 132 fő lesz a köztisztviselői álláshelyek száma, 16 fő pedig a Munka Törvénykönyve alá tartozik. Döntöttek Berényi Károly társadalmi alpolgármester tiszteletdíjáról is. Beszámoltunk még csütörtökön arról, hogy a vásárhelyi polgármester javaslatot tett a város MSZP-s főállású alpolgármestere, Kis Andrea leváltására, az indítványt azonban nem támogatta a közgyűlés minősített többsége.

A polgármester a napirendi pontok tárgyalást követően bejelentette, elvonja az alpolgármester feladatköreit.

Ezáltal a másik alpolgármesterre, Berényi Károlyra többletfeladatok hárultak. A törvény szerint a polgármesteri illetmény max 45 százaléka adható tiszteletdíjként, Berényi végül ennek a 30 százalékát kapja. Kis Andrea ettől a szavazástól távolmaradt. Az ülésen a Fidesz-Szeretem Vásárhelyt képviselői nem vettek részt, mondván a a városvezetés „egymás közti leszámolásában” nem kívánnak részt venni. Eközben Kis Andrea fizetését lecsökkentették:

innentől csak a képviselői tiszteletdíjat kapja, ami 195 ezer forintot jelent, ami a korábbi bruttó 1 millió 40 ezer forint plusz 156 ezer forint költségtérítéshez képest igencsak nagy visszavágás.

Márki-Zay Péter egyébként mindezt azért kezdeményezte a Facebook-bejegyzése szerint, mert mint mondta, a ciklus hátralévő részéhez személyváltoztatásokra van szükség a hivatal vezetésében. A polgármester kifejtette, ezt a lépést a hivatalban és a vásárhelyi politikai közösségben régóta fennálló feszültség indokolta, de a közös választási siker érdekében a döntést április 3-a utánra halasztották.

A Promenad24 ezen felül azt írja, hogy „a látványosan együtt szavazó balliberális városatyák” vélhetően tegnap óta „meg lettek fenyítve”, hiszen mindent támogattak, amit Márki-Zay előterjesztett. Ennek értelmében a polgármester javaslatára a jegyzői irodától az informatikai részleget – ahol többek között a Márki-Zay országos politikai kampányában is dolgozó munkatársak vannak a lap szerint – a polgármesteri kabinet, tehát Kis János kabinetvezető és Márki-Zay Péter alá rendelték.

Szerintük ezzel a hivatal és a vásárhelyiek számára „átláthatatlanul és ellenőrizhetetlenül végezhetik majd tevékenységüket a városi pénzen fizetett informatikusok”. A jogi irodát is alaposan átstrukturálják – tették hozzá. A portál szerint továbbá Berényi fizetésemelésénél is voltak furcsaságok, mivel csütörtökön is elő lett már terjesztve ugyanez, amikor Kis Andrea még nem lett leváltva, akkor nem volt szó szerintük a feladatkör bővítéséről.