Halálos vonatbaleset Mindszentnél, leesett a motorkocsi a sínekről, öten életüket vesztették

Kedden reggel a Kiskunfélegyházáról 5:34-kor Hódmezővásárhelyre elindult személyvonat egy kisteherauótval ütközött Mindszenten. A Bz motorkocsi kisiklott és felborult, legalább öten életüket vesztették, több sérült van.

A Mávinform azt írta, hogy a vonaton 22 utas tartózkodott, és a baleset bekövetkezésekor a fénysorompó jól működött, a teherautó a tilos jelzés ellenére hajtott a vonat elé. A teherautó utasai közül többen meghaltak.

A helyszínelés és a műszaki mentés miatt várhatóan szerda reggelig Szentes és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek. A helyszínelés befejezése után az oldalára borult motorkocsit vasúti daruval fogják a sínekre emelni, majd a sérült pálya helyreállítása következik. A munkálatok miatt ezen a szakaszon várhatóan szerda reggelig szünetel a vasúti forgalom.

Fotóriporterünk az alábbi képeket készítette a helyszínen.

Frissítés (09:26): Az MTI 9 óra után azt írta, hogy öt ember halt meg és több mint tíz megsérült a balesetben. Az ütközés következtében a kisteherautó – amelyben heten utaztak, többen közülük egy család tagjai – megpördült és mintegy 20 méterre a kereszteződéstől állt meg, félig lecsúszva a vasúti töltésről. A motorvonat kisiklott, oldalára borult és 60 méterre az ütközés helyszínétől csúszott az árokba. A megpördülő teherautó két villanyoszlopot kidöntött.

Frissítés (11:50): Időközben az Országos Mentőszolgálat is beszámolt az esetről közösségi oldalukon. Mint írták, tíz mentőautót és mentőhelikoptert is riasztott a Szegedi Mentésirányítás, akik összesen 18 sérültet láttak el a perceken belül a baleset helyszínén, miután perceken belül kiértek. Azt is megjegyezték, hogy a tömeges balesetnek minősülő szerencsétlenség felszámolása a legmagasabb szakmai színvonalon történt, a sérültek gyors osztályzását és ellátását követően, a kárhelyparancsnok négy kórház közt osztotta el a sérülteket, akik közül többen súlyos sérüléseket is szenvedtek. Sajnálatos módon volt öt halálos áldozat is.

Frissítés (12:10): Tudósítóink négy helyi lakossal is beszéltek Mindszenten. Két idősebb hölgy azt mondta, hallottak valamit az esetből, de azt nem tudják, pontosan mi történt. Egy idős úr viszont buszról látta a baleset helyszínét és a rengeteg rendőrt, vele nem sokkal azután beszéltünk, hogy beért Mindszentre. Elmondta, hogy lánya aggódva hívta is telefonon arról érdeklődve, hogy jól van-e. A településen egyébként zajlanak a mindennapok, a helyszíntől távolabb nem érzékelhető különösen a baleset súlya.

Frissítés (13:20): Minden szabályt betartott annak a motorvonatnak a vezetője, amely egy kisteherautóval ütközött össze kedd reggel 7 óra előtt Mindszent határában egy vasúti átjáróban közölte a helyszínen a MÁV-Volán-csoport szóvivője. Biber Anett a Csongrád-Csanád megyei településen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a Kiskunfélegyházáról Hódmezővásárhelyre tartó motorvonat vezetőjének alig maradt ideje fékezni, amikor az átjáróban váratlanul elé hajtott egy kisteherautó, a fékhatás így már nem érvényesülhetett.

A mozdonyvezető mindent az utasításoknak megfelelően tett, betartotta a pályaszakaszon érvényes 80 kilométer per órás sebességhatárt is. A biztosítóberendezés jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott - tudatta a szóvivő. A vonaton a vezetőn és a jegyvizsgálón kívül tizenketten utaztak. A mozdonyvezetőn kívül mindenki megsérült. A jármű az ütközés után csaknem 100 métert siklott, majd az oldalára borult. Az anyagi kár meghaladhatja a 100 millió forintot, a motorvonatot selejtezni kell közölte Biber Anett.

A motorkocsit daruval emelik vissza a pályára és egy mozdonnyal vontatják el a helyszínről.

A műszaki mentés miatt várhatóan szerda reggelig Szentes és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek mondta a szóvivő. Hozzátette: a pályaszakaszt a vasútforgalom újraindulása után is csak csökkentett sebességgel használhatják majd a szerelvények. Biber Anett felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly és idén jelentősen nőtt az átjárókban történő balesetek száma. 2020-ban 62 ilyen baleset következett be, tavaly már 24-gyel több, ezek közül 16-ban halt meg valaki. Idén a keddit is beleértve 26 baleset történt. Több mint tíz éve valamennyi átjáróban történt balesetet a közúti közlekedésben részt vevők figyelmetlensége okozta közölte a szóvivő.

A balesetet szenvedő kisteherautóban heten utaztak.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: a baleset helyszínére tíz mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett. Közölte: a balesetben öt férfi a helyszínen életét vesztette, a mentők két férfit súlyos sérülésekkel fej- és végtagsérülésekkel kórházba szállítottak. A vonaton 11 utas szenvedett jellemzően zúzódásokat, őket megfigyelésre szintén kórházba vitték. A szóvivő tájékoztatása szerint a baleset sérültjeit a szegedi, a szentesi, a hódmezővásárhelyi és a kecskeméti kórházakba vitték.