Lázár duplájára bővítené a vásárhelyi tramtrain-vonal hosszát

Minderről az egyik hódmezővásárhelyi, Dobó utcai fórumán beszélt az országgyűlési képviselő. A választási gyűlésről a Délmagyarország tudósított, ahol elhangoztak részletek arról, hogy Hódmezővásárhelyen építenének egy új tramtrain-vonalat. Lázár János azt is elárulta, hogy hol menne mindez.

A Délmagyarország szerint arra voltak kíváncsiak a résztvevők, hogy bővítik-e a tramtrain pályáját. Bár érdekes felvetés, egyelőre a szabadkai bővítés van napirenden; Szegeden bővíthetik a vasútvillamos miatt a városi villamoshálózatot Szentmihálytelek és Kecskés felé.

Lázár arról beszélt, hogy november 29-én kezdődött a vasútvillamos beüzemelése, azóta szállít utasokat. Hatalmas a sikere. Ma már többen járnak Hódmezővásárhely és Szeged között tramtrainnel, mint autóbusszal”. Majd megemlítette a fent leírt bővítést is: „Először a vasútvillamos teljes kapacitású működését állítjuk be. Zajlik a Szeged és Szabadka közötti vasúti forgalom visszaállítása is.

Ezután dobta le az atombombát a képviselő: Ha Vásárhelyen igény lesz rá, a következő 510 évben lehetőség lesz a bővítésre. Nem a vasúti sín lefektetése kerül ugyanis sokba, hanem a járművek értéke volt magas. Jelenleg nyolc villamosvasút jár Hódmezővásárhely és Szeged között. Még további négy érkezik, vagyis összesen tizenkét járművünk lesz” – fejtette ki Lázár János. Ez azért érdekes, mert tudomásunk szerint a többletjárművet a szabadkai vonalra szánják majd, de az is előfordulhat, hogy ezzel együtt is belefér majd.

Azt is elárulta a fórumon, hogy merre lenne ez az új vonal: Lehetne egy új kört építeni, ami a Kutasi utat, a Jókai utcát is érintené és a Damjanich utcán jönne vissza a belvárosba. A tramtrain vonal hossza jelenleg Hódmezővásárhelyen 3,5 kilométer, amit meg lehet duplázni, vagy akár 7, 8, 10 kilométerre növelni – ecsetelte Lázár János a terveket.

Végezetül ismét megemlítette, hogy az opciós többletjárművekkel meg lehetne oldani a vonal közlekedését: 12 jármű már alkalmas lesz a nagyobb körre. Ha lehetőséget kapok, hogy a következő 4 évben tovább dolgozzunk együtt, az egyik cél a bővítés lesz – árulta el.