Nagyon szoros lehet a Márki-Zay–Lázár csata: 15 szavazattal győzhet az ellenzéki jelölt egyes modellek szerint

Az RTL Híradó szellőztette meg azt a kutatást, amely szerint tucatnyi szavazat dönthet az áprilisi választáson egyéniben Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt és Lázár János korábbi fideszes csúcsminiszter között. A felmérést a Választási földrajz nevű Facebook-oldal készítette, akikről már egyszer beszámoltunk a választási előrejelzéseik kapcsán.

A Választási földrajznál bár Csongrád-Csanád megyére vonatkozó teljes elemzést majd csak a hétvégén teszik közzé  úgy számolnak, hogy Hódmezővásárhelyt elhozhatja az ellenzék, a falvakban pedig várhatóan ismét tarolni fog a Fidesz. A szakértők szerint a választókerület második legnagyobb városa, Makó lehet a mérleg nyelve.

Szinte az egész megye sárga, vagyis Fidesz győzelmet jeleznek előre. A korábbi országgyűlési választási eredmények azt mutatják, hogy a fideszes jelöltnek, Lázár Jánosnak 9 százalékpontos előnnyel be kellene húznia a választókerületet – mondja az RTL Híradó riportjában Kovalcsik Tamás geográfus, választási szakértő.

Hódmezővásárhely viszont inkább ellenzéki, ráadásul nem biztos hogy csak az eddigi parlamenti választásokból kell kiindulni az előrejelzésnél.

Vannak olyan számításaink is, amelyek amúgy a 2019-es önkormányzati választási eredményeket is figyelembe veszi, ez már viszont sokkal szorosabb, 15 darab szavazatkülönbségű Márki-Zay Péter előnyt jelez előre

– árnyalja a „biztosan fideszes választókerület” képét Kovalcsik Tamás. A fideszes falvak és az ellenzéki Hódmezővásárhely között a mérleg nyelve számításaik szerint Makó lesz, ott dőlhet el a mandátum sorsa. Ezt a Fideszben is komolyan veszik: Lázár János a héten 11-szer megy Makóra, 8-szor Hódmezővásárhelyre, és 8-szor a többi településre az RTL Híradó szerint.