Egy szegedi választási elemző szerint Lázár János viszi a vásárhelyi körzetet

A Választási földrajz nevű Facebook-oldal készítői a 106 egyéni körzetet elemezve próbálják megbecsülni, hol dőlhet el az áprilisi országgyűlési választás. Bódi Mátyás és Kovalcsik Tamás az RTL Híradónak aznyilatkozták, szerintük 17 olyan körzet van, amire érdemes lesz figyelni; itt dőlhet el ugyanis, hogy ki alakíthat kormányt 2022-ben. Elemzésükhöz a 2018-as országgyűlési-, és a 2020-as Borsod-Abaúj-Zemplén megyei időközi választás eredményét vették alapul.

A Szegeden kutató Kovalcsik Tamás 2020-ban az amerikai elnökválasztás eredményeit is megjósolta, az elemzések mögött álló kétfős csapatról bővebben az RTL híradó riportjából lehet tájékozódni.

Az oldalon egyébként megyénként részleteiben is elemzik a helyzetet. Az országos térkép alapján ők Csongrád-Csanád megyén belül pont Lázár János és Márki-Zay Péter körzetét tették biztos fideszes győzelemre, bár ezt később még ki fogják részletesen fejteni, amennyiben a megye sorra kerül. Addig kommentben árulták el egy olvasói érdeklődésre, hogy ők is inkább a szorosabb, választást eldöntő kerületek közé teszik, viszont a kvantitatív módszertanuk más eredményt hozott. Részben ezért is van szükség a kvalitatív értékelésére is a kerületeknek – írták.

Forrás: Választási földrajz / Facebook

A szegedi körzet biztos ellenzéki győzelemre számíthat, amely nem meglepetés, viszont a Mihálik–Mihálffy–Toroczkai trió uralta homokhátsági kerület csak ellenzéki esélyes lett, így ők azt hozták ki, hogy a Szentes–Csongrád rész fogja eldönteni a játszmát, legalábbis országosan. Itt a fideszes Farkas Sándor neve és személye változatlan a 2018-as jelöltekéhez képest, aki négy éve megnyerte a körzetet. Ellene a jobbikos Szűcs Ildikó indul az ellenzék közös jelöltjeként, aki egyébként szentesi.

Korábban egy Momentum-közeli felmérést is közöltünk, amely pont, hogy a szentesi körzetet rakta biztos fideszesnek, míg a hódmezővásárhelyi és a homokhátságit billegőre. A jelöltekről ott írtunk részletesebben, érdemes azt is csekkolni összehasonlításképpen:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Epikus csata várható a megyében: a Lázár–Márki-Zay és a Toroczkai–Mihálik–Mihálffy kerület is billeg

Az ország harmadában szoros meccs várható április 3-án, elemzések szerint 30–35 billegő körzetben dőlhet el a választás. Vannak olyan választókerületek, amelyek jelentősége messze túlmutat egy-egy mandátumon: ilyen Lázár János és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi küzdelme is. Összeszedtük, hogy a megyében mit jósolnak a négy választókerület esetében, ahol összességében egyelőre döntetlent hoztak ki két billegő körzettel is.