„Egymás mellett működnek” az embercsempészek és a szerb hatóságok Szabó Bálint szerint

Először talán „együttműködést” mondott volna, de aztán még időben finomított az önkormányzati képviselő, akinek autója mögött végig egy szerb rendőrautó fényhídja villogott. Szabó hetek óta járja a határvidéket és élő videókban mutatja be a szerb és a magyar oldal történéseit egyaránt.

A Mindenki Szegedért Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje, Felsőváros önk. képviselője felsővárosi önk. képviselő hetek óta jelentkezik be néhány naponta a déli határ környékéről, hogy élő videókban mutassa be, mi folyik arrafelé. Január 14-én, pénteken mi is megírtuk, hogy hajnali negyed 2-kor kezdett élőzésbe egy csapat migráns mellől, hogy azoknak üzenjen, akik szerint a migráció nem valós probléma.

1:15 körül köszöntötte követőit a képviselő, aki elmondása szerint éppen a határkerítés mellett volt a rendőrség illetékes munkatársaival. Szabó arról beszélt egy csokor határátlépővel a hátteret díszítve, hogy a mögötte látható tizenkét fő megpróbált bejönni az országba, de nem jártak sikerrel. Hogy hogyan került pont oda, mi járatban volt, arról nem ejtett szót.

20-án, csütörtökön aztán egy migránstelepet mutatott be Szerbiában, ami korábban határőr laktanyaként üzemelt. Szabót egy keleti férfi vezette körbe a jelentősen lelakott épületromban, vele angolul kommunikáltak. Az egyik szobában tűz körül ültek néhányan, a sarkokban áruházi sátrak voltak felállítva, amelyekben minden bizonnyal az ideiglenesen ott tartózkodók húzták meg magukat.

Szabó megkérdezte az ottaniakat, hogy mi annak az oka, hogy elsősorban Ásotthalomnál és Bács-Kiskun megyénél próbálkoznak átjutni Magyarországra, amire azt mondták, azok próbálkoznak arrafelé, akiknél ott van már a pénz, amivel tudnak is továbbutazni embercsempészek segítségével. Erről állítólagos részeleteket is megtudott: az embercsempészek a WhatsApp nevű, elsősorban Dél-Amerikában, a Közel-Keleten, Oroszországban és néhány nyugat- és közép-európai országban népszerű üzenetküldő alkalmazáson keresztül küldik el a koordinátákat, hogy hol lehet majd éppen határt átlépni, hol van arra lehetőség.

Most, január 28-án este Zombor külterületéről jelentkezett be este háromnegyed tízkor, miután elhajtott egy menekülttábortól. Elmondása szerint ezt követően követte egy szerb rendőrautó, ami egy kilométer után villogta le Szabó autóját és állíttatta félre a képviselőt. Szabó szerint

a rendőr azt kérdezte, voltak-e a táborban, és hogy van-e valami problémájuk azzal, amit ott tapasztaltak.

A képviselő migránsoktól hallotta, de állítása szerint ő maga is azt tapasztalta, hogy „itt az állami szervek, hatóságok, a rendőrség és az embercsempész-hálózatok szorosan... Ööö... Hát ha úgy tetszik, akkor egymás mellett működnek, hogy ne bántsunk és sértsünk meg senkit”. Szerinte „békében megfér” a rendőrautó az utca egyik oldalán, a taxis a másikon, „a migránsok pedig a kettő között sétálgatnak, autókba beszállnak-kiszállnak”. Úgy tudja, sötétedéskor, taxikkal mennek a határhoz.