Márki-Zay: az elmúlt évtizedek egyik legkegyetlenebb megszorító csomagját kaptuk karácsonyra

Megírtuk: idén és jövőre 1100 millliárdnyi beruházást halaszt el a kormány, hogy jusson a választási osztogatásra. Magyarán a kormány állami beruházásokat ütemez át, hogy spóroljon. Az idei költségvetésben ez a spórolás 350 milliárd forint, míg jövőre már 755 milliárd forintnyi lesz: ez utóbbi olyan beruházások (nem részletezték őket) átütemezésével érhető el, melyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését.

Erre reagált az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is Facebook-posztjában, mint mondta: Ez a rövid hír, de ami mögötte van, az elkeserítő. Elmondom, mit kapott karácsonyra az ország: az elmúlt évtizedek egyik legkegyetlenebb megszorító csomagját.” Márki-Zay ezután megjegyzi, hogy miközben a kormány százszor elmondta, hogy megszorítások nélkül kezelik a válságot, eközben válság is van, meg megszorítás is van. Ez az orbáni gazdaságpolitika egyenes következménye” – jegyezte meg. Szerinte az a gonosz és embertelen politika vezetett ide, ami

  • a gyenge forintra,
  • az alacsony bérekre,
  • a munkavállalói jogok semmibevételére és
  • egy vékony milliárdos kiváltságos kaszt támogatására

épült. Ennek beismerése a most bejelentett brutális megszorító csomag, ami a második egy héten belül” – írta bejegyzésében. Elmondta, az infláció az egekben, 370 forint egy euró, a román bérek is megelőzték a magyart, miközben a költségvetés hatalmas hiánnyal küzd, a rendszer kegyeltjei pedig külföldre lapátolják a magyarok pénzét.

2021. karácsonyára ezt tették Magyarországgal. Mi a mi dolgunk? Előválasztás, népszavazás, kormányváltás – zárta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Idén és jövőre 1100 millliárdnyi beruházást halaszt el a kormány, hogy jusson a választási osztogatásra

A győzelmi jelentés mögé nézve felsejlik egy olyan kép, miszerint a kormány állami beruházásokat ütemez át, hogy spóroljon. Az MTI közleménye alapján az idei költségvetésben ez a spórolás 350 milliárd forint, míg jövőre már 755 milliárd forintnyi lesz.