Idén és jövőre 1100 millliárdnyi beruházást halaszt el a kormány, hogy jusson a választási osztogatásra

A magyar gazdaság növekedése továbbra is az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, és az előrejelzések szerint a következő években is magas, 4-5 százalék körüli bővülés várható. A sikeres újraindításnak köszönhetően a magyar költségvetési politika a tervezettnél hamarabb térhet vissza az egyensúlyi pályára – közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Csakhogy a győzelmi jelentés mögé nézve felsejlik egy olyan kép, miszerint a kormány állami beruházásokat ütemez át, hogy spóroljon. Az MTI közleménye alapján az idei költségvetésben ez a spórolás 350 milliárd forint, míg jövőre már 755 milliárd forintnyi lesz: ez olyan beruházások (nem részletezték őket) átütemezésével érhető el, melyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését.

Ez a Pénzügyminisztérium szerint a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítja, mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi. A közlemény kitér arra is, hogy a szép adatok miatt a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni, ezért a kormány már december elején úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg.

Az indoklás szerint az egyensúlyi mutatók javításával Magyarország felkészültebb lehet a világgazdasági kockázatokkal szemben, erősödik hazánk pénzügyi stabilitása, tovább javul befektetői megítélése. Mint írják, a pénzügyi tartalékokat oly módon növeli a kormány, hogy közben jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre is.