Lázár János: Tisztességtelen multik, vigyázó szemeteket Makóra vessétek!

A makói gumigyár (ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.) előre menekült, ahelyett, hogy teljesítette volna, amit vállalt: inkább visszafizeti a munkahelymegtartó támogatások egy részét, csak szabadon kirúghassa az embereket – írja Lázár János egy bejegyzésben a közösségi oldalán. Mint azt elmondta, a kormánytól azt a tájékoztatást kapta, hogy

a Continental makói gyára kezdeményezte az állammal kötött szerződés felmondását,

mert nem tudja, nem akarja megtartani az érintett munkahelyeket. A pénz visszafizetése vereség a multinak, de még nem győzelem a kirúgott munkásoknak – jegyzi meg. Lázár szerint azokért, akiket kirúgtak, további lépésekre van szükség, ebben rá számíthatnak. A posztban írtak szerint összefogással elérték, hogy ne lehessen büntetlenül átverni a magyar államot. Figyelmébe ajánlom az esetet minden olyan nagyvállalatnak, amely baleknak nézi Magyarországot. Tisztességtelen multik, vigyázó szemeteket Makóra vessétek!” – zárta posztját.

Még október 21-én írtuk meg, hogy elveszítheti állami támogatását a makói Continental, mivel a korábban 1300 embert foglalkoztató makói üzemben a már elküldött 100 munkavállalóval együtt összesen 240 elbocsátását jelentették be az év végéig. Lázár szerint ezen kívül még 300 embertől válhatnak meg jövőre. Legutóbb október 20-án háborodott fel Lázár János a makói üzem előtt. A helyzet megoldása érdekében három dolgot kér a magyar államtól:

  • Függessze fel a Continental állami támogatását.
  • A korábban nyújtott támogatásokat a kormány vizsgáltassa ki.
  • Minden elbocsátott dolgozó kapjon segítséget a kormányzattól.

A Continental a hvg.hu megkeresésére akkor viszont azt közölte, hogy a 2016-ban kapott támogatás létszámhoz kapcsolódó feltételeit eddig teljesítették, de a szektor 2018 óta tartó, és egyre súlyosodó válsága miatt mostanra veszélyben van a program eddigiek szerinti folytatása. Már októberben lehetett tehát tudni, hogy a gumigyár a problémákat korábban már jelezte a kormánynak, folyamatosan egyeztetnek, és amennyiben nem képesek tartani a korábban tervezetteket, akkor a támogatás hátralevő részét maradéktalanul visszafizetik.