Nem nyitott meg a kiskunhalasi járványkórház, mert állítólag nincs elég dolgozó

Kásler Miklós november 10-én elrendelte többek között azt, hogy a Kiskunhalasi Mobil Járványkórház mától, azaz november 15-től fogadjon betegeket ismét. A Magyar Hang információi szerint azonban a kórház zárva maradt, a nyitásra vonatkozó minisztériumi utasítás még nem érkezett meg. A névtelenséget kérő források szerint van elég gép és orvosi eszköz a szükségkórházhoz, így kizárásos alapon arra jutottak, hogy nincs a nyitáshoz elég dolgozó.

Korábban a Civilhetes nevű portál írt arról, hogy a gépeket elhordták más kórházakba. Erre reagálva Bányai Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője – akinek egyébként a szegedi klinikán egy nagyon komoly beavatkozással, egy műtüdővel szó szerint az életét mentették meg – a kórház igazgatójától kért fotókkal a Facebookon cáfolta az értesülést. A Magyar Hang forrásai szerint az általa megosztott képek valósak; csak gépek és ágyak vannak, nincs mellettük sem orvos, sem ápoló.

A Magyar Hang megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy mi az oka annak, hogy nem nyitott meg a járványkórház, de egyelőre nem kaptak választ.

Azt mi is megírtuk korábban, hogy Balogh Dénes, a szegedi klinika ápolási igazgatója írt egy levelet a Klinikai Tanács ülése után a szegedi egészségügyi szakdolgozóknak a jelenlegi vírushelyzetről. Ebben olyanok álltak, miszerint „Csongrád-Csanád megye a leginkább érintett, noha Szegeden és Hódmezővásárhelyen még »nem robbant be« a be a járvány, a Klinikai Központban már 246 covidos beteget gyógykezelnek”.

A levélből az is kiderül, hogy újra szükség lehet a kiskunhalasi járványkórház megnyitására, amit a szegedi klinika mindenképpen szeretne elkerülni, mert vélhetően többnyire szegedi dolgozókat vezényelnének oda, miközben néhány napon belül így is további 140–150 szakdolgozót kell bevonni a koronavírusos betegek ellátásába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Kiszivárgott levél: a megyénkben a legrosszabb a járványhelyzet, az összes súlyos beteg Szegedre kerül

Balogh Dénes, a klinika ápolási igazgatója írt egy levelet a Klinikai Tanács hétfői ülése után a szegedi egészségügyi szakdolgozóknak a jelenlegi vírushelyzetről, amely a Szeged.hu birtokába jutott. A levél szerint a szegedi klinikára vonatkozóan ez a szám magasabb a második járványhullám csúcsánál és közelíti a harmadik hullám 300 körüli csúcsát.