Kiszivárgott levél: a megyénkben a legrosszabb a járványhelyzet, az összes súlyos beteg Szegedre kerül

Balogh Dénes, a klinika ápolási igazgatója írt egy levelet a Klinikai Tanács hétfői ülése után a szegedi egészségügyi szakdolgozóknak a jelenlegi vírushelyzetről, amely a Szeged.hu birtokába jutott.

Az önkormányzati lap szerint ebben olyanok állnak, miszerint „Csongrád-Csanád megye a leginkább érintett, noha Szegeden és Hódmezővásárhelyen még »nem robbant be« a be a járvány, a Klinikai Központban már 246 covidos beteget gyógykezelnek”. A levél szerint a szegedi klinikára vonatkozóan ez a szám magasabb a második járványhullám csúcsánál és közelíti a harmadik hullám 300 körüli csúcsát, azonban

„a bennfekvő betegek általános állapota jóval rosszabb, mint a korábbi hullámok idején, és az intenzív ellátást igénylők aránya is jóval nagyobb.

A jelenlegi hullám csúcsa december közepére vagy második felére várható” – írja az ápolási igazgató. „Eddig a megye összes covidos betegét a klinikai központnak kellett ellátnia, ez a héten módosul: a megye összes súlyos állapotú betegét a klinikai központnak kell ellátnia, míg az enyhébb esetek ellátásába bevonták a megye többi kórházát”.

A levélből az is kiderül, hogy újra szükség lehet a kiskunhalasi járványkórház megnyitására, amit a szegedi klinika mindenképpen szeretne elkerülni, mert vélhetően többnyire szegedi dolgozókat vezényelnének oda, miközben néhány napon belül így is további 140–150 szakdolgozót kell bevonni a koronavírusos betegek ellátásába. A túlmunkákat az egyetem ígérete szerint kifizetik.

„A COVID-ellátáshoz szükséges erőforrásokat mindenképpen biztosítania kell a klinikai központnak, a betegellátás prioritása: szakmaspecifikus sürgősségi ellátás és COVID-ellátás, majd pedig az oltási feladatok ellátása. Ezen feladatok ellátása után fennmaradó erőforrások természetesen a továbbiakban is felhasználhatóak az elektív (halasztható) ellátásokra, azok teljes megszüntetése nincs napirenden”.

Rovó László a szegedi egyetem rektora is nyilatkozott a témában; „Egy dolog bizonyos: kemény hónapok elé nézünk. Másfél év alatt rendkívül kimerült az egyetem egészségügyi kapacitása »pszichésen és a munkaerő szempontjából is« – mondta.