Kásler: Ismét megnyitja kapuit a kiskunhalasi mobil járványkórház, leállnak a szűrővizsgálatok

Nagyságrendileg akkora kórházi kapacitás felszabadítását rendelte el a súlyos koronavírusos betegek részére Kásler Miklós november 15-től, amekkorára a harmadik hullám csúcsán volt szükség – derül ki az emberi erőforrások miniszterének (20/2021. XI.10.) számú egyedi utasításából, amely a Magyar Hanghoz is eljutott.

Mint írják, a november 10-i keltezésű dokumentum alapján az országosan 60 465 államilag finanszírozott kórházi ágyak húsz százalékát, vagyis 12 093 ágyat kell biztosítani súlyos koronavírusos betegek számára. A húsz százalék, azaz a koronavírusos helyek tíz százaléka, 1209 ágy az intenzív osztályokon kell legyen. Kásler Miklós utasítása szerint november 15-től az ápolást igénylő koronavírusos betegeket országszerte 30 kórház, klinika fogadja,

de ismét megnyitja kapuit a kiskunhalasi mobil járványkórház is.

A dokumentum mellékletében található táblázatban megyei bontásban is fel vannak sorolva az intézmények, amelyeknke covid-betegeket kell fogadniuk. Ebből kiderül, hogy a makói-vásárhelyi kórházban 118 ágyat kell szabaddá tenni, amiből 12-nek intenzív osztályon kell lennie. A mostani utasítás fontos pontja, hogy az egészségügyi szolgáltatók újranyitásával kapcsolatos, májusban hozott rendelkezéseket visszavonta a miniszter. Ennek értelmében november 15-től

az azonnali egészségügyi ellátást nem igénylő beavatkozásokat el kell halasztani, illetve ismét leállnak a szűrővizsgálatok.

Korábban írtuk, hogy Balogh Dénes, a szegedi klinika ápolási igazgatója írt egy levelet a Klinikai Tanács hétfői ülése után a szegedi egészségügyi szakdolgozóknak a jelenlegi vírushelyzetről. Ebben olyanok állnak, miszerint „Csongrád-Csanád megye a leginkább érintett, noha Szegeden és Hódmezővásárhelyen még »nem robbant be« a be a járvány, a Klinikai Központban már 246 covidos beteget gyógykezelnek”. A levél szerint a szegedi klinikára vonatkozóan ez a szám magasabb a második járványhullám csúcsánál és közelíti a harmadik hullám 300 körüli csúcsát, azonban

„a bennfekvő betegek általános állapota jóval rosszabb, mint a korábbi hullámok idején, és az intenzív ellátást igénylők aránya is jóval nagyobb.

„Eddig a megye összes covidos betegét a klinikai központnak kellett ellátnia, ez a héten módosul: a megye összes súlyos állapotú betegét a klinikai központnak kell ellátnia, míg az enyhébb esetek ellátásába bevonták a megye többi kórházát” – írta az ápolási igazgató.

A levélből az is kiderült, hogy újra számoltak a kiskunhalasi járványkórház megnyitásával, amit a szegedi klinika mindenképpen szeretett volna elkerülni, mert vélhetően többnyire szegedi dolgozókat vezényelnek oda, miközben néhány napon belül így is további 140–150 szakdolgozót kell bevonni a koronavírusos betegek ellátásába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Kiszivárgott levél: a megyénkben a legrosszabb a járványhelyzet, az összes súlyos beteg Szegedre kerül

Balogh Dénes, a klinika ápolási igazgatója írt egy levelet a Klinikai Tanács hétfői ülése után a szegedi egészségügyi szakdolgozóknak a jelenlegi vírushelyzetről, amely a Szeged.hu birtokába jutott. A levél szerint a szegedi klinikára vonatkozóan ez a szám magasabb a második járványhullám csúcsánál és közelíti a harmadik hullám 300 körüli csúcsát.