Online elérhető a Márki-Zay Péter lejáratásához készült anyag, amit állítólag a Fidesz készített

Mint írtuk, „A Fidesz kottája” címmel tartott sajtótájékoztatót Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter, a város jelenlegi polgármestere, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Elmondta, az állítólagos lejárató dokumentumokat egy héttel ezelőtt kapta meg a Demokratikus Koalíció vezetőitől. A vezetők azt mondták neki, a mappát a Fidesztől kapták abból a célból, hogy az abban található összegyűjtött anyagokkal le tudják járatni őt. A polgármester ezután arról beszélt, az anyagot a sajtónak is átadja majd, valamint az internetre is felteszik kitakarás nélkül, rövidítve.

Fent is van az interneten az anyag, ide kattintva lehet olvasni (kitakarás mondjuk van bőven benne).

A 24.hu azt is megtudta Barkóczi Balázstól, a Demokratikus Koalíció szóvivőjétől, hogy „egy vidéki város fideszes önkormányzati képviselője adta át a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnökről összegyűjtött lejárató információkat tartalmazó dossziét egy szintén helyi DK-s önkormányzati képviselőnek”. Szerinte demokrataként viselkedtek, ám azt – noha tudja – nem árulta el, hogy pontosan kitől származnak az iratok, és azt sem, hogy melyik vidéki város kormánypárti önkormányzati képviselője a dosszié forrása.

A kommunizmus legsötétebb időszakát idéző profilozást és megfigyelést folytat a Fidesz – mondta Márki-Zay Péter hétfőn Hódmezővásárhelyen, ahol bemutatta azt az anyagot, amelyet személye elleni lejáratásra használtak volna fel a kampányban.

„Ezt az anyagot a Demokratikus Koalícióval való egyeztetésen kaptam meg személyesen egy héttel ezelőtt, a „bizalom jegyében”. A Demokratikus Koalíció vezetői ezt az anyagot a Fidesztől kapták meg Dobrev Klára kampányához. Ezek lejárató anyagok személyem ellen. Két dolog látszik ebből: az egyik, hogy a Fidesz ezzel is igyekezett beavatkozni az előválasztásba, és az is, hogy milyen módszerekkel figyelnek meg embereket” – mondta Márki-Zay Péter a hétfői sajtótájékoztatóján.

Ez a dosszié egy újabb példája annak, hogy milyen pártállami, a kommunizmus legsötétebb időszakát idéző profilozást és megfigyelést végez az ellenzékkel szemben a Fidesz. Együtt fogunk dolgozni azon, hogy hazánk egy demokratikus európai jogállam legyen, ahol nem lehet ilyen módszerekkel politikát művelni – hangsúlyozta.

A Romániában kialakult járványhelyzet és az ahhoz kapcsolódó kormányzati szigorítások miatt azonban el kell halasztania az erre a hétre tervezett erdélyi utat. „Továbbra is szeretném meglátogatni az erdélyi testvérvárosainkat” – mondta Márki-Zay Péter. Hozzátette: polgármesterként Székelyudvarhelyen is találkozik majd ottani kollégájával. A magyar ellenzék számára is nagyon fontosak a magyar-magyar kapcsolatok – hangsúlyozta.