Egy akciófilmmé összevágott, epikus zenei aláfestéses kormányzati videó a migránsok kődobálásáról

Manapság gyakorlatilag minden rendőrségi hír arról szól, hogy illegális határátlépőket fogtak. Az sem ritka, hogy ezek az egyébként csoportok már akár Szeged külterületein vannak lefülelve és elfogva.

Általában mi nem látjuk a történések hátterét, azt, hogy mi zajlik egy-egy ilyen határsértés alkalmával, valamint a mégis létező, őrzött határkerítésen hogyan jutnak át. Most egy akciófilmmé összevágott, epikus zenei aláfestéses kormányzati videó mutatja ezt be nekünk, amely lent megtekinthető. A címében már sugallja, hogy valódi háború zajlik: kövekkel, husángokkal, csapatosan ostromolják Magyarország határait a migránsok.

Korábban Balog Gábor, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda alezredese mondta el; Szerbia irányából van, hogy alagutat ásnak, máskor létrákat támasztanak a kerítéshez, és azon próbálnak átjutni a határsértők. A létrás kísérleteknek is különböző változatai vannak – egy-, két-, három-, illetve négylétrás módszer – ennek megfelelően kérik el az embercsempészek az illegális migránsoktól az összeget.

A létrás módszerért a rendőrség információi szerint 3500–4000 eurót kérnek személyenként, ami a fizikai határzáron való átjutást, illetve az Ausztriáig vagy Németországig történő továbbszállítást fedezi. Balog hangsúlyozta, a határzár önmagában nemcsak egy kerítés, hanem technikai eszközökkel, éjjellátókkal, különböző kamerákkal, hangjelző berendezésekkel van felszerelve, és a jelzésre "élő erő" reagál. Megfelelő manőverutak vannak kiépítve, hogy az illegális migránsok megjelenésekor minél rövidebb idő alatt reagálni tudjon a rendőrség.