Videón látható, hogyan létráznak át a határon az érkező migránsok

Igencsak nagy számban próbálnak meg mostanában a határon átjutni migránscsapatok, csak a hétfő hajnal óta 134-en jöttek volna Csongrád-Csanád megyén keresztül az országba. Ez három külön csoport volt.

Olvasóink részéről is egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy ha ott van végig a határkerítés, és ennyi rendőr és katona őrzi a rendet, akkor mégis hogyan lehetséges a sok sikeres átjutás? Mert ugye sok hír arról szól, hogy már magyar települések – akár Szeged – külterületein futnak migránsokba az egyenruhások.

Nos, egy friss kormányzati videóban Balog Gábor, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda alezredese mondta el, hogy több mint 80 ezer illegális migránssal szemben intézkedett a magyar rendőrség illegális migrációval összefüggő jogsértő cselekmény miatt mindeddig.

Szerbia irányából van, hogy alagutat ásnak, máskor létrákat támasztanak a kerítéshez, és azon próbálnak átjutni a határsértők. A létrás kísérleteknek is különböző változatai vannak – egy-, két-, három-, illetve négylétrás módszer – ennek megfelelően kérik el az embercsempészek az illegális migránsoktól az összeget. A létrás módszerért a rendőrség információi szerint 3500–4000 eurót kérnek személyenként, ami a fizikai határzáron való átjutást, illetve az Ausztriáig vagy Németországig történő továbbszállítást fedezi.

Balog hangsúlyozta, a határzár önmagában nemcsak egy kerítés, hanem technikai eszközökkel, éjjellátókkal, különböző kamerákkal, hangjelző berendezésekkel van felszerelve, és a jelzésre "élő erő" reagál. Megfelelő manőverutak vannak kiépítve, hogy az illegális migránsok megjelenésekor minél rövidebb idő alatt reagálni tudjon a rendőrség. A videóban bemutattak vízen és szárazföldön járőröző, illetve a határzárnál felszerelt kamerák képeit figyelő rendőröket, valamint létrákkal az országba bejutni próbáló, és a magyar hatóságok által feltartóztatott migránsokat is.