„Cirill, latin, angol és magyar betűk keveréke. Mi egy család vagyunk” – megszólalt a megosztó szabadkai felirat készítője

„Ez a felirat az én ajándékom szeretett városnegyedem számára. A Kertváros a szeretet második neve. Szeretjük, tiszteljük, segítjük egymást, politikai irányultságtól függetlenül. Mi vagyunk az egyetértés, szeretet és egység másik neve. Amint láthatják, ez a felirat a cirill, latin, angol és magyar betűk keveréke. Mi egy család vagyunk” – írta közösségi oldalán Natalija Dugonjić, aki a Szabad Magyar Szó szerint annak a városrészfeliratnak a "szerzője", ami néhány napja jelent meg Szabadkán, és amin különböző ábécékből csipegetve írták ki, hogy „I ♡ Kertváros”.

A bejegyzés szövege alatt Dugonjić megjelölte Aleksandar Vučić államfőt, Miloš Vučević védelmi minisztert, a Szerb Haladó Párt elnökét kétszer is egymás után, Stevan Bakić haladópárti szabadkai polgármestert, a Szerb Haladó Pártot, továbbá Dragan Popovićot és Đorđe Beba Tršićet is.

Dugonjićot próbálta elérni a szabadkai lap, de mindeddig nem jártak sikerrel. Facebook- és az Instagram-profiljából ítélve Szabadkán, él és nagy rajongója a Szerb Haladó Pártnak és Aleksandar Vučić elnöknek.

Forrás: Natalija Dugonjic

Mivel a város vezetése nem nyilatkozott semmit a feliratról, valószínűleg teljesen polgári kezdeményezésről lehet szó, és erre utal Dugonjić posztja is, amiben azt írja, ez egy ajándék a városrész számára. Többeknek azonban nem tetszett a különböző írásmódok keverése. „Az ember már nem tudja, hogy nevessen-e, vagy sírjon. Még ha ez egy művészeti alkotás, akkor is ízléstelen. Nem tudom elhinni, hogy mire vetemednek az emberek, cirkuszt csinálnak ebből a városból” – írta a Subotica.com szabadkai híroldalnak egy olvasó a napokban.

Szabadkán nemrég arról cikkeztek a lapok feliratügyben, hogy szeptember elején szétszabdalták a magyar Szabadka-feliratot a városhatáron. Nem ez volt az első eset, hogy a feliratok megrongálására került sor, de korábban mindkét nyelvi változat érintett volt. A rongálás előtt, szeptember 1-jén kapta meg a szerb elnök, Aleksandar Vučić Szabadka díszpolgári címét, ekkor támogatásáról biztosította a magyar feliratok kihelyezését.