Újra áll a magyar felirat Szabadka határában

Lecserélték a szétvert városnévfeliratot a Palics felőli bejáratnál, írja a Pannon RTV. A vajdasági portál emlékeztetett, hogy az előző nagyméretű, a magyar zászló színeit felvonultató felirat június végén került ki a helyre, ahol korábban latin és cirill betűkkel volt olvasható a település neve, itt aztán szeptember elején megrongálták a magyar nyelvű feliratot.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének véleménye szerint a cselekedet valójában üzenet volt Aleksandar Vučić szerb elnöknek, viszont nekünk, magyaroknak jobban fáj. Az éjszakai rongálást követően Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke már másnap reggel reagált a történtekre. Akkor azt írta, hogy a tábla rövid időn belül újra állni fog! És ahányszor csak kell, újra és újra!

Pénteken az újból felállított Szabadka-feliratra Zsigmond Barna Pál fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának alelnöke úgy reagált közösségi oldalán, hogy „minden magyar felelős minden magyarért”.

Bár több hatályos rendelkezéssel is ütközik, az utóbbi hetekben számos helyen cserélték csak cirill betűvel írottra az útirányjelző táblákat a Vajdaságban, írtuk egy a Telexen is megjelent cikkünkben. A Közlekedési Minisztérium ugyanis közlekedésbiztonsági kockázatnak véli a kisebbségi nyelveken is szóló útirányjelző táblákat.