Ismét egy olyan díjat ítéltek oda Karikó Katalinnak, ami a Nobel-díj előjele lehet

A statisztika szerint a Technion–Israel Institute of Technology rangos kitüntetését elnyert kutatók közül minden harmadik előbb-utóbb Nobel-díjat kap. A Harvey Prize in Human Health azt ismeri el, hogy új típusú terápiákat hozott létre, a hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését és szállítását alapozta meg felfedezéseivel a Karikó Katalin, Drew Weissman és Pieter R. Cullis kutatói trió.

Az RNS-biológiával foglalkozó Karikó Katalin kivételes kitartással, négy évtizeden át kísérletezett az mRNS-sel abban az időszakban is, amikor az akadémiai szervezet még nem látta a témakörben rejlő lehetőségeket. Az immunológus Drew Weissmannal együtt előrelépést értek el a nanomedicinák fejlesztésében, a rákterápiában, valamint az autoimmun, a fertőző és a genetikai betegségek kezelésében.

75 ezer dolláros jutalommal jár a Leo Harvey (1887–1973), a feltalálóként is ismert iparos által 1971-ben alapított díj. Az elismerést a Technion–Israel Institute of Technology minden évben azoknak adományozza, akik hozzájárultak az emberiség jólétéhez. A Harvey Price két kategóriája a tudomány és technológiai területen, illetve az emberi egészségért dolgozó kutatókat ismeri el. A statisztika szerint

minden harmadik Harvey-díjas kap végül Nobel-díjat.

Az eddig Harvey Prize elismerést elnyert személyiségek névsorában szerepel – többek között – a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora, a Nobel-díjas Bert Sakmann (1991); a Szent-Györgyi Albert emléke előtt többször is Szegeden tisztelgő Nobel-díjas Ada E. Yonath (2002); továbbá Teller Ede (1975), akit az atom-, a mag- és a szilárdtestfizika terén tett felfedezéseiért és azoknak az energiatermelésben való alkalmazásáért díjaztak.

Karikó Katalin, Drew Weissmann és Pieter R. Cullis várhatóan 2024 júniusában veszi át Haifa városában a Technion legmagasabb kitüntetését, a Harvey-díjat.